LJUBIĆ JE TU ODLUKU OČEKIVAO: POHVALIO JE MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA! ‘Obojica imaju isti cilj, ali to rade na drugačiji način’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić komentirao je odluku Vijeće EU kojom BiH neće dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

“Sigurno su mnogi u BiH dočekali odluku Vijeća EU s razočaranjem, pa i kao nepravdu”, rekao je Ljubić za N1.

On kaže nije iznenađen odlukom.

“Osnovni razlog pokretanja rasprave o proširenju su geostrateški interesi zapada vezani uz agresiju Rusije na Ukrajinu. Zato dodjela kandidatskog statusa Ukrajini ima duboki interes zapada”, rekao je.

Tvrdi da se paralelno s ukrajinskim ratom vodi i rat zapada i Rusije.



“S druge strane, Ukrajina je bogata teritorijem i resursima. Ona ima i bogat ljudski potencijal, kao i know how, koji je potreban Europskoj uniji. Većina raketnih motora, uključujući i balističke rakete koje ima Rusija, proizvedeni su u Ukrajini. Prema tome, ovaj čin ne treba gledati kao čin milosrđa”, kaže Ljubić.

Kako navodi, BiH za razliku od Ukrajine nema institucionalni kapacitet da bi “govorila jednim glasom prema Bruxellesu”.

“BiH je 27 godina nakon rata još uvijek nestabilna, odnosno zemlja pod snažnom egzistencijalnom prijetnjom”, rekao je.

Kaže da BiH može do kraja godine dobiti kandidatski status.

“Loptica je na terenu BiH, jer za sada nije pokazala da je sposobna ispunjavati potrebne reforme”, kaže Ljubić.

Komentirao je i status Hrvata u BiH, te izjave predsjednika Zorana Milanovića.

“Hrvati u BiH su potpuno onemogućeni u svojem međunarodnom predstavljanju. Posljednjih 16 godina, od kada je Komšić prvi put izabran za člana predsjedništva, mi zapravo nemamo predstavnika u predsjedništvu niti u diplomaciji”, rekao je.

Poručuje kako je važno da predsjednik Milanović i premijer Plenković imaju isti cilj, odnosno da podupiru Hrvate u ostvarenju ustavnih prava.

“Milanović to radi s pomalo viška emocija i strasti, ali vjerujem da je doprinio tome da hrvatsko pitanje postane vidljivije u svijetu. S druge strane, Plenković to radi na racionalan način i napredak je vidljiv kroz odluke Vijeća za vanjske poslove”, rekao je Ljubić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI