LJUTITI MINISTAR FUCHS BURNO REAGIRAO: ‘Takve svinjarije po školama više neće proći, moramo štititi djecu!’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs osvrnuo se na incident u Krapinskim Toplicama. Podsjetimo, u osnovnu školu u Krapinskim Toplicama je tridesetak prosvjednika protiv nošenja maski uletjelo u školu bez ikakve dozvole i najave.

Zbog te će se situacije od ponedjeljka ujutro ulaz u Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama nadzirati zaštitari, kao i školsko dvorište. Ministar obrazovanja oštro je osudio taj događaj.

“Ono što se desilo u Krapinskim Toplicama je nedopustivo. Nemam ništa protiv da svatko ima svoje uvjerenje, hoće li kod kuće spaljivati maske ili gas maske, ali te svinjarije neće raditi po školama. Nećemo dopustiti da djeca koja idu u školu budu ugrožena od nekih skupina ljudi koji nasilno upadaju i provaljuju kroz vrata, ostavljaju traume djeci i zaposlenicima”, rekao je ministar Fuchs.

“Socijalna služba je kontaktirana i znaju za tu osobu, poduzet će mjere koje su u njihovoj nadležnosti, prijavljen je ostalom dijelu sustava. Svako dijete mora zakonski ići u osnovnu školu”, dodao je.

Fuchs ističe da “treba pojačati represivne mjere” u smislu sankcija prema osobama koje tako upadaju u školska dvorišta.



“Nemojte smetnuti s uma da su prosvjetni radnici službene osobe pa se ovakav upad u škole može tretirati kao da je netko upao u policijsku stanicu”, poručio je Fuchs.

 

Sindikat Preporod, koji okuplja više tisuća učitelja i ostalih prosvjetnih radnika, u subotu je poslao priopćenje o upadu u osnovnu školu Krapinske Toplice.

“Jučerašnji organizirani vandalski upad u osnovnu školu Krapinske Toplice 30-ak izgrednika, „antimaskera“ – zaslužuje sveopću osudu, strogo kažnjavanje organizatora i sudionika te brzu i primjerenu reakciju prosvjetne vlasti i ministra Radovana Fuchsa.

Osuda ovog nasilničkog izgreda u javnosti treba biti promptna i sveopća, ne ostavljajući pri tom nimalo prostora razumijevanju za postupanje izgrednika. Zato je važno za istaknuti kako se ovdje nije radilo o nikakvom prosvjedu, nego isključivo o dobro organiziranom remećenju javnog reda i mira, te ugrožavanju sigurnosti i duševnog zdravlja sviju onih koji su se u školi zatekli.

Brzo i strogo mora biti kažnjeno ponašanje sviju sudionika, a napose organizatora. Ako se pokaže točnom informacija da je ponašanje policajaca, koji su sudjelovali u intervenciji, bilo neprofesionalno, odnosno da se na ponašanje izgrednika zakašnjelo i mlako reagiralo, njihova se odgovornost također mora utvrditi i sve odgovorne primjereno kazniti.

 

Osim što već od ponedjeljka prosvjetna vlast treba u Krapinske Toplice uputiti stručnjake za pružanje psihološke pomoći učenicima, a napose prvašićima koji su svjedočili nasilničkom ponašanju, jako je važno da ministar Radovan Fuchs sa svojim suradnicima što prije posjeti školu i tako pruži podršku učenicima, roditeljima i svim radnicima OŠ Krapinske Toplice.

Sindikat Preporod, potaknut i ovim nemilim događajem, još jednom upozorava na problem nedostatne sigurnosti u školama i poziva prosvjetnu vlast da učine više u stvaranju uvjeta kako bi škole zaista postale mjesta nespojiva s bilo kojom vrstom nasilničkog ponašanja”, piše u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI