LOKALNI IZBORI U NOVO NORMALNO DOBA:Ovo su pravila koja MORATE poštivati, inače nećete moći glasati

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U nedjelju 16. svibnja održavaju se lokalni izbori, no ovoga puta u posebnom ozračju. Pandemija koronavirusa postavila je nova pravila kako se birači ali i ostali moraju ponašati na izbornim mjestima. U nastavku vam donosimo bitne informacije kojih se morate pridržavati kako bi prisustvovali na izborima.

Kao što je već općepoznato, prvo provjerite da nemate povišenu tjelesnu temperaturu (37,2). Ukoliko je imate ili ste slučajno zaraženi Covidom 19 nećete moći obavljati svoje dužnosti. Ovo se pravilo odnosi na članove biračkog odbora, birače, predstavnike medija i ostale. No ne brinite, u nastavku ćemo pojasniti na koji način će glasati osobe u samoizolaciji, ili oni koji ne mogu doći na izborna mjesta zbog teže bolesti, nemoći ili zbog invaliditeta.

Obavezno nošenje maski i dezinficiranje ruku
Za sve osobe u zatvorenim prostorima nošenje maske je obavezno. I na otvorenim prostorima (primjerice, ako se čeka na otvorenom prostoru prije ulaska u objekt gdje je smješteno biračko mjesto) također su maske obavezne, ako osobe ne mogu održavati međusobni razmak veći od 2 metra.

Ukoliko ste slučajno zaboravili masku, dat će vam je potpredsjednik biračkog odbora. Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora zadužen za provjeravanje identiteta birača, utvrđuje njegov identitet, kojom prilikom se nalazi na udaljenosti od 2 metra od navedenog člana biračkog odbora, kao i od drugih osoba. Imate li bilo kakvo oštećenje kože morat ćete nositi rukavice.

U objektu u kojem se nalazi biračko mjesto, birači su dužni kretati se najkraćim mogućim putem prije glasanja, od ulaza u objekt do prostorije u kojoj se glasa te, nakon glasanja, od prostorije do izlaza iz objekta. Prilikom ulaska u prostoriju obavezno morate dezinficirati ruke ili će vam dezinficijens nanijeti član biračkog odbora.



Ponesite kemijsku olovku
Možda će vas začuditi, ali poželjno je da sa sobom ponesete vašu kemijsku olovku kojom ćete glasati. No ako je i ponesete ne znači da ne morate dezinficirati ruke. Ako sa sobom ne ponesete kemijsku olovku, za glasanje čete koristiti kemijsku olovku koja se nalazi na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na
biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača. Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

Birači u prostoriju ulaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje dva metra. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od dva metra. Ako čekate na red u zatvorenom prostoru (hodniku) zatražite se unutra što kraće. U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.

Glasanje izvan biračkog mjesta
Birači koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, bez obzira radi li se o biračima koji to ne mogu zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta ili se radi o biračima kojima je izrečena mjera samoizolacije, glasat će pod uvjetima propisanim Obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva broj L V.

No prije toga morate obavijestiti općinsko/gradsko izborno povjerenstvo ili birački odbor o nemogućnosti pristupanja biračkom mjestu. Tek dana ćete glasanje moći obaviti na kućnoj adresi. Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta, biraču omogućuju glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan/kuću u kojem/kojoj se birač nalazi, osim ako birač nije u mogućnosti pristupiti ulaznim vratima, kada članovi biračkog odbora sve radnje obavljaju u stanu/kući. I u ovom slučaju maske su obavezne.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birače nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete pojedinom biraču. Dezinficijensom se dezinficiraju i ruke birača prije i poslije glasanja.

Što u slučaju zaraze koronom?
Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza, biraču omogućuju glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stana/kuće u kojoj se u trenutku glasanja taj birač nalazi i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasačke listiće. Kako bi članovima biračkog odbora pokazali svoj identitet dužni ste stajati na primjerenoj udaljenosti. Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nakon što su utvrdili identitet birača uvidom u njegovu osobnu iskaznicu koju im je dala osoba od povjerenja, osobi od povjerenja, nakon što je ona dezinficirala ruke, daju odgovarajuće glasačke listiće koje ta osoba ispunjava sukladno dobivenoj uputi od birača, nakon čega osoba od povjerenja presavija glasačke listiće, stavlja ih u posebne omotnice, zatvara ih i predaje članovima biračkog odbora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI