LOKALNI ‘ŠERIF’ OD KOJEG DRHTI ČAK I PLENKOVIĆ! Jedna mučna afera obilježila mu je karijeru: Kirin i nakon svibnja ostaje na čelu Virovitice

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Što bih se ljutio da mi kažete da sam šerif? U kaubojskim filmovima u 90 posto slučajeva šerifi su bili pozitivci”, izjavio je jedan uspješni hrvatski gradonačelnik o kolokvijalnom nazivu ‘šerif’ za lokalne čelnike. U hrvatskoj lokalnoj politici postotak pozitivaca i negativaca među ‘šerifima’ ponešto je gori nego na Divljem zapadu. Stoga, uoči izbora za nove ‘šerife’ u našim županijama, gradovima i selima, donosimo vam crtice iz političkog života onih koji su proteklih dvadesetak godina vedrili i oblačili u svojim sredinama, a vi sami procijenite u koju ih skupinu želite svrstati

Iako za sebe kaže da nije šerif jer nema konja, dugogodišnji virovitički gradonačelnik, i nekadašnji HDZ-ov ministar policije Ivica Kirin ipak nosi tu stigmu. U svojoj je Virovitici Kirin stvorio vlastitu i nedodirljivu mrežu pa se pobjedi nada i na nadolazhećim lokalnim izborima, ne mareći previše za sve afere i gafove koji mu se lijepe još od legendarnog Jubitoa.

Preživjela je Kirinova politička karijera optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Fimi medija u kojoj je spominjan u kontekstu izvlačenja 7,5 milijuna kuna, a za što je nedavno čak i nepravomoćno oslobođen optužbi. S problemima se ‘Kiro’, kako mu u njegovom kraju tepaju, našao i davne 2008. godine kada je u lov na veprove otišao s tadašnjim haškim optuženikom, generalom Mladenom Markačem, koji je tada morao biti u kućnom pritvoru.

U politiku je ušla i supruga

Nakon što je fotka iz lova dospjela u medije Kirin se povukao s ministarske pozicije te posvetio lokalnoj politici, a ondje ga je ne tako davno potresla jedna od najvećih ako ne i najveća afera u karijeri. Riječ je o samoubojstvu ondašnjeg pročelnika Siniše Palma nakon čega je otkriven nestanak basnoslovnih 17 milijuna kuna iz virovitičkog proračuna. Kirin je u to doba tvrdio kako nije imao pojma da mu je Palm pred nosom nanizao toliki nestanak, a svu odgovornost prebacio je na Palma pa je na tome ta mučna priča i stala.

Kirin odlično kotira i u HDZ-ovoj stranačkoj hijerarhiji, nedavno je postao predsjednik gradskog odbora svoje stranke što i nije bilo teško pošto je bio jedini kandidat za tu poziciju. U utrku za potpredsjednicu županijskog odbora HDZ-a ušla je i njegova supruga Sanja Kirin.



 

‘Šerifovu zvijezdu’ nosi i Đakić

Uz Kirina, koji je ostao vladar virovitičkog kraja, na poziciji je opstao i Josip Đakić, predsjednik županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije i prvi čovjek Hvidre, kojim se zbog nepravilno ispunjene imovinske kartice bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Đakić je inače prije par mjeseci s Plenkovićem vodio žestoke ratove, gorljivo se zauzimajući za svojeg prijatelja Tolušića, prosvjedujući zbog njegove eliminacije iz Ministarstva poljoprivrede.

Kuloari su brujali o Đakićevu ispadu, u kojem se kao glas razuma predstavio Milijan Brkić koji ga je navodno smirivao. Bijes, međutim, nije urodio plodom, Plenković je po običaju ostao pri svome.

Nije to bio prvi put da se Đakić pobunio protiv Plenkovića i njegovih odluka, prijetio mu je i kada je šef SDSS-a Milorad Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH, zahtijevajući kao čelni čovjek HVIDR-e da HDZ raskine suradnju s manjincima. I tada je Plenković na te Đakićeve zahtjeve odmahnuo rukom, nastavljajući po svome.

 

Baš zbog te evidentne netrpeljivosti između Plenkovića i Đakića moglo se očekivati da će se ovaj na unutarstranačkim izborima ukazati u alternativnom bloku, no, suprotno očekivanjima, Đakić je nahvalio Plenkovića i njegovo rukovođenje HDZ-om te stao uz njega u borbi za predsjednički reizbor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI