LOVRINOVIĆ UPOZORAVA: ‘Tvrtke se ruše, Vlada ih kao spašava vatrogasno društvo, umjesto da se bavi novom ekonomskom politikom’

Patrik Macek/PIXSELL

"Ovdje kao da se želi stvoriti novi kaos da se ne zna tko su krivci", kaže među ostalim Lovrinović kada je riječ o Agrokoru

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao stanje u Agrokoru. Prenosimo njegov intervju:

Kolike su sagledive posljedice svega što se događa u gospodarstvu, posebno kad je u pitanju kriza u Agrokoru?

Moram reći da nitko sa sigurnošću ne može procijeniti te potencijalne negativne učinke na cjelokupno gospodarstvo. Obzirom da je Agrokor najveća hrvatska kompanija, s najvećim brojem zaposlenih i najvećim utjecajem na BDP, sigurno će to djelovati negativno, kako na rast BDP-a, a jedan broj zaposlenih će, nažalost, izgubiti radno mjesto. Kratko rečeno, Agrokor više ne može biti ono što je bio, proces imovinsko – financijskog restrukturiranja se mora nastaviti. Ovdje se bitka bije da se dobije kredit od 3 milijarde kuna da bi se osigurala tekuća likvidnost, ali ključni dio imovinsko – financijskog restrukturiranja, da se na kraju složi koncepcija, što može ostati, što je zdravo, čega se treba riješiti, na tome se vjerojatno radi, ali taj dio sve najviše zanima. U svakom slučaju, to nije ništa novo što kapitalizam ne poznaje, to jest novo za nas. Važno je da to bude transparentno prema javnosti. Sve u svemu, ovo je jedan novi izazov i u svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti što se događa.

Posljedice krize već se događaju, Algoritam je na koljenima i pred stečajem, Zvečevo je u štrajku. Jesu li dovoljno sagledane posljedice koje bi kriza u Agrokoru mogla ostaviti na druge tvrtke?

Ja bih to stavio u drugi kontekst. I Agrokor je posljedica jednog drugog sustava, a to je pogrešne ekonomske i monetarno kreditne politike. Pored pretjeranog investiranja, visoke kamatne stope od 9-10 posto bacile su na koljena i Agrokor. I Agrokor i mala i srednja poduzeća žrtve su pogrešne poslovne politike. Algoritam, Zvečevo, Viadukt je u problemima, Borovo je u problemima. Taj će se lanac nastaviti, a Vlada će se sve više baviti, kao vatrogasno društvo, spašavanjem kompanija, umjesto novom ekonomskom politikom, koju nisam vidio. Tu je nužna promjena paradigme. Krajnje je vrijeme da se progleda, da se shvati. To se ne želi promijeniti, jer iza ove politike stoje određene interesne skupine.



Koje su to?

To su određeni trgovački lobiji. Pet lanaca iz sfere prehrane već više od 6 godina nisu ni lipe ni kune platili dobiti, a 56 milijardi kuna su imali ukupnih prihoda. Mora sve biti u problemima, kad pitate koje su to skupine, jasno je, iz sfere trgovine, financijskog sustava i politike. Gospodarstvo je u velikim problemima, manipulira se sa statističkim podacima.

Premijer ne voli propitivanje uloge revizora i uloge Vladina izvanrednog povjerenika u Agrokoru. PWC je bio angažiran od strane Todorića i devedesetih, kao i u spajanju Mercatora i prilikom otvaranja tvrtke kćeri u Nizozemskoj, a sad vrši reviziju u Agrokoru. Je li moguće da tvrtka koja je surađivala s koncernom sad provodi reviziju u njemu?

Ako je to točno, to je sukob interesa i to nije vjerodostojno. Ako je točno ovo što ste naveli, treba angažirati drugog konzultanta i drugu kuću da to napravi. Moramo se s tim suočiti. Agrokor je prilika za izgradnju jedne nove Hrvatske, da se prekine s incestuoznim vezama. Ako je točno, to nije prihvatljivo, treba se naći treća ili četvrta koja će provesti reviziju. Nalaz revizije mora predstaviti krvnu sliku određene kompanije, pa tako i Agrokora.

Kako komentirate premijerove izjave?

Ako odemo u nedavnu prošlost, upravo te svjetski ugledne kuće su stavljale svoje pečate na slične izvještaje. Ne mora to biti jamstvo da stvari stoje onako kako mi zamišljamo.

Danas imamo izjavu u kojoj je Ivica Todorić za Nacional rekao da treba spasiti Agrokor, radna mjesta i riješiti problem s dobavljačima, kako to komentirate?

Bilo bi puno bolje da se na vrijeme signaliziralo. Vodstvo Agrokora moglo je na vrijeme signalizirati. To ne bi bilo ništa neobično u svijetu koji poznajemo, u kapitalističkom svijetu. Razumijemo da bi mogao biti i problem reputacije, ali kad voda dođe do grla, a ja sam vrlo zabrinut za ovo razdoblje, jer vidim da kredita nema. Mogla je biti puno manja šteta. Ovdje se moraju stvari riješiti do kraja, treba javnosti prezentirati istinu i pokušati spasiti najbolje kompanije, radna mjesta. Ovdje kao da se želi stvoriti novi kaos da se ne zna tko su krivci.

Koliko će kriza utjecati na buduću sjednicu Sabora i izglasavanje ministara? Hoće li Agrokor biti vezan uz sudbinu Andreja Plenkovića i Vlade?

Mislim da hoće, to je prevelik, pretežak problem, puno je tu interesa upleteno. To je bila jedna opasna kombinacija između politike i poduzetništva i s tim moramo raščistiti. Mi u Hrvatskoj nemamo tržišta, to su zablude, ovdje je sve kontrolirano, kartelizirano i, prema tome, zaista se moramo kao država i društvo hrabro s ovim suočiti i smatram da smo mi jedina prava alternativa koja nudi preduvjete za bilo kakvu novu ekonomsku politiku.

Kako komentirate HNB? 

Puno je problema nastalo zbog visoke netransparentnosti HNB-a. Ravnateljica Ekonomskog instituta Vizek, rekla je da je to najnetransparentnija banka u Europskoj uniji. Oko 100 sustava HNB izravno imenuje guverner, nema javnih natječaja, razvija se klijentelizam i zavladao je strah u HNB-u i reagiraju na način da se ovo događa. Posljedica ovakve monetarno – kreditne politike je 330 tisuća blokiranih. Nekim ljudima i interesnim skupinama upravo je HNB najvažniji, i oni će braniti tu politiku po svaku cijenu, pa makar sve propalo. Je li u krizi oko Agrokora itko prozvan, je li se kome išta dogodilo? A kumica na placu će odmah dobiti kaznu, ne plati li obveze.

Od 330 tisuća blokiranih samo je 996 građana podnijelo zahtjev za stečaj. Što nije u redu?

Taj pokušaj i model nije uspio, ovo to savršeno govori. Ovo je pokušaj rješavanja posljedica. Problem blokiranih građana i nelikvidnih poduzeća leži u krivoj monetarno – kreditnoj politici. Ona mora biti u funkciji razvoja poduzeća i podizanja njihove konkurentnosti i poboljšavanja pozicije građana. Ovdje se želi stvoriti jedan privid da HNB ima inicijativu, a ustvari imamo godinu dana do kraja mandata aktualnog vodstva pa je to vrijeme kad se povlače ovakvi PR-ovski potezi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI