LUDI DODIK PROTIV AMERIKE: ‘Ponosan sam što sam na ‘crnoj listi’… Sankcionirat ću i ja njih!’

screenshoot

"Ponosan sam što sam odbio butmirski proces. Ponosan sam što nikada nisam pristao da mijenjam Ustav BiH kako je to tražila odlazeća američka administracija. Ponosan sam što nisam dopustio da se ukine dan RS-a", istaknuo je Dodik i dodao kako neće sve ostati na tome...

State Department se nije šalio. Na njihovim službenim stranicama našlo se ime Milorada Dodika koje je uvršteno na tzv. “crnu listu” najgorih svjetskih diktatora, a sve zbog nepoštivanja odluke ustavnog suda BiH koju je predsjednik RS-a prekršio obilježavanjem dana te tvorevine i to uz vojni mimohod.

Milorad Dodik je stoga sankcioniran od strane Amerike i to zabranom stupanja na njihovo tlo te zamrzavanjem njegovih računa.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, za BiH medije je izjavio kako bi ove sankcije mogle povući posljedice za kompletnu državu, njezine stanovnike, pa čak i Republiku Srbiju:

“Posebno je to teško za Republiku Srpsku i sve građane u RS, a rekao bih i za cijelu BiH. Dakle, ove su sankcije i ovo je lista na kojoj se nalaze najnedemokratskiji režimi u svijetu i, da kažem, diktatori najnedemokratskijih režima. Sada će, praktično, sva svjetska javnost biti upoznata s tom činjenicom i jednom takvom konstatacijom, da ćemo biti na jednom najcrnjem poretku.

A sama po sebi može proizvesti posljedice, u smislu snažnog indikatora drugim zemljama, pogotovo ako bi zemlje EU nastavile putem SAD, ne bi samo on bio na crnoj listi nego čitava RS i BiH, kao i svi građani. S ovom situacijom u kojoj se sada nalazimo stavlja se i  Srbija na veoma teško iskušenje. Vidjelo se na izjavi premijera Vučića. I njega i Srbiju stavlja na iskušenja, ona također može trpjeti određene posljedice”, kazao je ministar sigurnosti.



No, čini se kako Dodik ne dijeli njegovo mišljenje:

“Važno je da ovo nisu sankcije protiv RS. Osjećam se ponosno. Ja nemam nikakvu imovinu u SAD, pa po tom osnovu nisu mogli ništa ni blokirati. Imam u Srbiji, ali to za mene nije inozemstvo. Ponosan sam što upravo u tom vremenu od kada vodim RS što nisam bio spreman da pod silnim pritisicima prihvatim da predam policiju RS i izvršim reformu koju su tražili. Ponosan sam što sam odbio butmirski proces. Ponosan sam što nikada nisam pristao da mijenjam Ustav BiH kako je to tražila odlazeća američka administracija. Ponosan sam što nisam dozvolio da se ukine dan RS – istaknuo je Dodik i dodao kako neće sve ostati na tome:

“Ambasadorica Cormack koja je ovo objavila nepoželjna je osoba na teritoriji RS i zatražiti ću od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je proglasi personom non grata.

On je rekao da ukoliko se to ne učini protiv Cormack pokrene krivična prijava zbog kako je rekao kršenja međunarodnog prava, kršenja Ustava BiH time što se miješala u unutrašnje stvari BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI