MACRON DOŠAO NA PANTOVČAK! Dočekali ga Milanović i počasno-zaštitna bojna

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Dario Andrišek, Marko Beljan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjeti je Hrvatskoj. Riječ je o prvom službenom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj od početka hrvatske neovisnosti.

Razlozi dolaska su višestruki, Hrvatska očekuje potporu ove važne članice EU za ulazak u šengenski granični režim te valutnu eurozonu.

Uz to Francuska namjerava Hrvatskoj prodati vrlo sofisticirane borbene avione Rafale koji su Hrvatskoj potrebni za modernizaciju obrambenih sposobnosti. Uz ugovor za borbene avione, potpisat će se i ugovor o strateškom partnerstvu.

Francuski predsjednik stigao je na Pantovčak gdje ga je dočekao hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Srdačno su se rukovali, a nakon toga Macrona je pozdravila počasna bojna, nakon čegu su očekivano intonirane francuska i hrvatska himna.



Među gostima na Pantovčaku su i admiral Robert Hranj, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić i drugi.

Nakon susreta s Milanovićem, a prije odlaska u Banske dvore, Macron će položiti vijenac kod Spomenika domovini. Sam je izrazio želju odati počast poginulima u Domovinskom ratu i biti će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika gdje će s njim biti premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, Macron je doputovao jučer navečer te je dočekan službenom večerom, a danas se oko podneva očekuje prelet borbenih aviona Rafale koje Hrvatska namjerava kupiti.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas, Dario Andrišek, Marko Beljan
Facebook Comments

Loading...
DIJELI