MACRON NAKON SKLOPLJENOG SPORAZUMA: ‘Hrvatska je spremna za Schengen, uvijek ste bili pravi, lucidni partner’

Screenshot N1

Nakon potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu i kupnji borbenih aviona Rafale, hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron održali su konferenciju za medije.

Prvi je govorio Plenković:

“Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti mog prijatelja Emmanuela Macrona i zahvaliti mu na dolasku u Hrvatsku. Upravo smo potpisali Strateško partnerstvo, unapređujemo naše odnose u šest područja.”

“Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama. Veseli nas i što francuski turisti posjećuju Hrvatsku, očekujemo da, kada se situacija normalizira, broj turista iz Francuske u Hrvatskoj rasti”, rekao je Plenković.

“Svi razgovori koje smo imali predstavljaju početak nove faze odnosa Hrvatske i Francuske. Također, potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban element, značaj današnjeg posjeta i uopće nove faze odnosa. Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših vojnih industrija”, dodao je.



Macron je rekao da Francuska podržava hrvatske napore za ulazak u šengenski prostor u sklopu reforme Schengena koju planira provesti.

“Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala”, rekao je.

“Podržavam vaše napore da pristupite šengenskom prostoru, na tome će francusko predsjedništvo raditi od prvog dana predsjedanja. Znam da ste proveli potrebne reforme i nastavit ćete s tim.”, dodao je.

“Naše zemlje imaju zajedničku povijest. Povezani smo vrijednostima i angažmanom u prilog međunardone sigurnosti. Naša solidarnost i prijateljstvo jako su važni. Prošli ste kroz strašne potrese i solidaran sam s vašim narodom. Postoji velika sinergija u pogledu Europe. Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stajalištima”, tvrdi Macron.

“Pričali smo o Zapadnom Balkanu i to su također naše zajedničke teme. Pričali smo i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Sjeverne Makedonije. Zahvaljujem vam jer ste uvijek bili pravi, lucidni partner. U ožujku ćemo govoriti o Europi koja bi trebala biti ujedinjenija i koja bi trebala zadržati svoju snagu”, dodao je.

Za kupnju Rafalea rekao je da je “ovo suveren izbor Hrvatske i ima povijesni značaj”.

“On jamči našu zajedničku sigurnost i hvala na tom izboru”, rekao je Macron.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI