MAĐARSKA IZLAZI IZ EU? ‘Naši putevi su se razdvojili! Savez krvari iz tisuću rana!’

Foto: Wotchit/ Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Poznato je da političari kada žele ispitati bilo javnosti puste određenu ideju van kao probni balon, a onda procijene treba li nastaviti s idejom ili ne.

Čini se da se upravo to dogodilo u Mađarskoj i to po pitanju izlaska Mađarske iz EU. Kako piše Deutsche Welle, mađarski list Magyar Nemzet („Mađarska nacija”), neslužbeno glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je nedavno pokrenuta rasprava koja je i veliki tabu u Mađarskoj, a to je njen izlazak iz Europske unije.

„Vrijeme je za razgovor o Huxitu”, naslovio je Magyar Nemzet njemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su izvijestili skoro svi veći mediji, oporbeni političari su se zgražali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost. Nije čudo: oko toga da Mađarska spada u EU do sada je vladao, unatoč dubokim političkim podjelama u zemlji, nadstranački i društveni konsenzus. Jedan od rijetkih koji u toj zemlji još uopće postoje, piše Deutsche Welle.

Članak je napisao Tomas Fricz, poznati desni politolog te član vodećih organizacija bliskih Orbanu, a koje često demonstriraju protiv Europe. Upravo zato se smatra da je mađarski politički vrh mogao znati da će se ta tema pojaviti u javnosti.

U mađarskoj verziji članka u listu Magyar Nemzet piše: „Sada napokon ozbiljno moramo razmotriti naš mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz tisuća rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se podcjenjivački i arogantno prema svojim istočnoeuropskim članicama.”



Razlog: „Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već potpuno svjesno raskida s kršćanskim moralom i svjetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kozmopolitskog, bezličnog svjetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue. Mi, Mađari, Poljaci i Srednja Europa se čvrsto držimo naših tisućljetnih kulturnih i vjerskih temelja.”

Ministar financija Mihaly Varga rekao je kako bi na eventualnom referendumu trenutačno glasao za ostanak, ali da bi to pitanje moglo postati važnije krajem desetljeća kada Mađarska počne u proračun uplaćivati više nego što dobije.

Orban je također koketirao s ovom idejom s izjavom kao što je “naravno da postoji i život izvan EU”. Mađarska lijevo – zelena političarka Timea Szabo napisala je na Facebooku da je ovaj članak početak kampanje za izlazak Mađarske iz EU.

Slično su se navodno izjasnili i ostali oporbenjaci.

Mađarski politolog Peter Kreko za DW je rekao kako je “u njegovom je interesu okretanje javnog mnijenja protiv EU kako bi time protiv Bruxellesa imao ucjenjivački potencijal mogućeg Huxita. Utoliko je njegov cilj povećanje neprijateljstva prema Uniji u Mađarskoj.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI