Mađarski ministar vanjskih poslova: „Najtvrđa moguća pozicija prema Hrvatskoj“

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Zagreb ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima

U intervjuu za mađarski portal mfor.hu objavljen u četvrtak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto se osvrnuo i na Hrvatsku, odgovarajući na upit novinara da komentira situaciju s mađarskim susjedima – Ukrajincima, Rumunjima i Hrvatima – s kojima odnosi nisu sjajni

Szijjarto je kazao da mađarska diplomacija treba zauzimati najtvrđu moguću poziciju u pogledu ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) dokle god ona ne ispoštuje odluku arbitražnog suda vezanu uz MOL.

Hrvatska se nastoji priključiti OECD-u, organizaciji kojoj je glavno načelo poštivanje međunarodnih gospodarskih ugovora, a Zagreb istovremeno ignorira odluke međunarodnih arbitražnih sudova koji odlučuju o međunarodnim gospodarskim slučajevima. Republika Hrvatska izgubila je postupak protiv jednog od najvećih igrača u mađarskoj ekonomiji, MOL-a, ali je odlučila da neće poštivati tu odluku. Uvjeren sam da u tim slučajevima mađarska diplomacija mora zastupati najtvrđu moguću poziciju”, kazao je Szijjarto.

Arbitražni sud utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi presudio je 23. prosinca prošle godine u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti.

Mađarski MOL objavio je 12. siječnja ove godine dijelove pravorijeka arbitraže UNCITRAL-a, uz napomenu kako je to “učinio sukladno pravilima mađarskoga tržišta kapitala te pravnim obavijestima mađarske središnje banke, kao regulatora”. Među ostalim, MOL je tada priopćio kako je Sud u Ženevi presudio kako se “odbijaju svi zahtjevi Republike Hrvatske koji se temelje na mitu, upravljanju Inom te MOL-ovim navodnim povredama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara iz 2003.”.



Hrvatska Vlada odlučila je nakon te presude vratiti u svoje vlasništvo Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL.

Arbitražni postupak između Republike Hrvatske i MOL Grupe pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu još je u tijeku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI