MAJMUNSKE BOGINJE U HRVATSKOJ: Potvrđeno 10 slučajeva! Stručnjakinja: ‘Bilježi se dosta atipična klinička slika’

Foto: Guliver image

Voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović za HRT je komentirala majmunske boginje u Hrvatskoj.

Bolest se, kaže, ne prenosi lako, već bliskim fizičkim kontaktom kožom o kožu, spolnim putem ili kapljično. Nije to klasična spolnoprenosiva bolest i za sada ne spada u tu kategoriju. Može se prenijeti fizičkim kontaktom kao što je milovanje, grljenje, hranjenje djeteta, tako da postoji i takva mogućnost zaraze, a isto tako i dijeljenjem nekakvih zajedničkih zaraženih predmeta poput posteljine, ručnika.

“Simptomi se javljaju 6 do 13 dana nakon zaraze, iako inkubacija može trajati i 21 dan. Započinje s glavoboljom, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, leđima. Javlja se i otok limfnih čvorova. Nakon par dana javlja se i osip, najčešće na licu i ekstremitetima. Važno je istaknuti da se bilježi dosta atipična klinička slika – često nemamo ovih simptoma ili se oni javljaju tek nakon osipa. Osip može biti i vrlo diskretan i ograničen”, kazala je doktorica Petrović.

Istaknula je i da se osoba prestaje smatrati zaraznom nakon što osip dobije kraste koje otpadnu. Bolest traje 2 do 4 tjedna i oboljela osoba mora biti u izolaciji dok se kožne promjene ne osuše i kraste ne otpadnu.

Što se tiče liječenja, nije neophodno bolničko liječenje. Potrebno je uzeti nešto protiv bolova, protiv povišene temperature, a važno je i spriječiti dehidraciju.“Cjepivo je nabavljeno na razini Europske unije za sve države članice. U Hrvatskoj će biti distribuirano oko 1400 doza.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI