MAKARSKI PODUZETNIK TRAŽI SVOJA PRAVA: Sud odbio zahtjev HPB-a za odgodu ovrhe nad HPB Investom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Općinski građanski sud u Zagrebu odbio odgodu koju je tražila Hrvatska poštanska banka (HPB) nastavlja se ovrha nad HPB Investom. Naime, poduzetnik iz Makarske nastoji naplatiti potraživanja. Ukupna svota koju će HPB morati isplatiti s kamatama iznosi gotovo 30 milijuna kuna, piše Večernji list.

“Svaki ovršni postupak HPB stoji dodatnih 100 tisuća kuna, zateznoj kamati pribraja se oko 2000 kuna dnevno, a banka će morati platiti i više od milijun kuna odvjetničkih troškova. Sve će to na kraju platiti vlasnici banke, a to su Republika Hrvatska i osiguranici mirovinskih fondova u drugom stupu”, istaknuo je makarski poduzetnik Jušte Puharić.

Puharić kao bivši klijent nastoji naplatiti 12,6 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, za koliko ga je HPB, napominje, prema pravomoćnoj drugostupanjskoj sudskoj presudi oštetio nepravodobno i nesavjesno postupajući s dionicama koje je dao kao zalog za kredit.


Puharić je istaknuo kako ne razumije zašto Nadzorni odbor i Hrvatska narodna banka nisu ništa poduzeli. Zahtjev za odgodu ovrhe koju je odbio Općinski građanski sud odnosi se na udjele HPB-a u društvu za upravljanje investicijskim fondovima HPB Invest nominalne vrijednosti pet milijuna kuna, dok se odluka o javnoj dražbi nad zgradom sjedišta HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu još očekuje.

Podsjetimo, HPB je 14. rujna predložio odgodu ovrhe jer je protiv presude Županijskog suda u Varaždinu – Stalne službe u Koprivnici od 27. svibnja podnio prijedlog za dopuštenje revizije i smatra da bi provedbom ovrhe za banku nastala nenadoknadiva ili teško nadoknadiva šteta.Makarski poduzetnik je rekao kako “banka nije obavila plaćanje u propisanom roku pa je bio prisiljen potražiti zaštitu ovršnim postupkom”, piše Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI