‘Makedoniji je potrebna politička stabilnost kako bi se moglo nastaviti s reformama’

Nikola Cutuk/PIXSELL

„Makedonija je odavno ispunila sve uvjete, ne samo za otvaranje pregovora, već i za pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u“, govori Petir

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je ovoga tjedna Izvješće o izvješću Komisije o Republici Makedoniji, a u konačan tekst izvješća usvojen na Odboru ušla je i većina amandmana koje je, uz podršku desetak kolega iz redova Europske pučke stranke, podnijela zastupnica i predsjednica neformalne skupine prijateljstva s Makedonijom u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Komentirajući usvajanje amandmana, zastupnica Petir osvrnula se je i na političku krizu u Makedoniji, koja kako je naglasila, traje predugo i postala je ozbiljna prepreka za napredak zemlje, funkcioniranje institucija i svakodnevni život građana. „Makedoniji je potrebna politička stabilnost kako bi se moglo nastaviti s reformama“, rekla je Petir i pozvala glavne političke aktere u Makedoniji da prevladaju razlike koje ih razdvajaju zbog dobrobiti svih građana Makedoniji te zajednički nađu rješenje za izlazak iz krize, ocijenivši neprimjerenim miješanje drugih država u unutrašnja pitanja Makedonije. „Makedonija je samostalna i suverena država i njen ustavni integritet svi trebaju poštivati“, rekla je Petir.

Osvrnuvši se na usvojeno izvješće, rekla je da je zadovoljna jer je Europski parlament ponovno pozvao Vijeće da razmotri pitanje otvaranja pristupnih pregovora s Republikom Makedonijom što je prije moguće, a za što se ona posebno zalaže smatrajući kako se Makedonija potpuno neopravdano nalazi u blokadi više od desetljeća.

„Drago mi je da su kolege iz Odbora za vanjske poslove podržali gotovo sve moje amandmane te pozivam i Vijeće da posluša opetovane apele Europskog parlamenta i otvori pregovore o pridruživanju Republike Makedonije s EU“, rekla je zastupnica Petir pohvaljujući napredak u bilateralnim odnosima Makedonije i Grčke te ističući kako bilateralni problemi ne smiju biti prepreka za otvaranje predpristupnih pregovora, već da upravo otvaranje pregovora može ponuditi snažniji okvir za rješavanje postojećih bilateralnih problema.

„Daljnje odgađanje otvaranja pregovora moglo bi ugroziti vjerodostojnost politike proširenja Europske unije te predstavljati ozbiljan rizik stabilnosti u regiji“, pojašnjava Petir moguće negativne posljedice ovog dugotrajnog zastoja u procesu integracije, a što stoji i u jednom od usvojenih amandmana koje je podnijela. U usvojenim amandmanima zastupnice Petir ističe se i da postojeći izazovi s kojima se EU trenutno suočava ne bi trebali spriječiti proces proširenja, već upravo suprotno pokazuju potrebu za potpunom integracijom zapadnog Balkana u EU.



U usvojenom konačnom tekstu izvješća, a temeljeno na amandmanima zastupnice Petir, pohvaljuje se i konstruktivna uloga koju je Makedonija imala u suočavanju s izazovima migrantske krize, a o čemu je Petir više puta govorila ističući kako se Makedonija pokazala kao „pravi čuvar“ vanjskih granica Europske unije.

Petir pohvaljuje i gospodarski napredak i reforme koje je Makedonija postigla u posljednje vrijeme, a koji ju smještaju u sam vrh po ostvarenim rezultatima. „Makedonija je prva u svijetu po ukupnoj poreznoj stopi, druga u pokretanju poslovanja i dvanaesta po lakoći poslovanja“, pojašnjava Petir te dodaje kako zemlja u proteklih deset godina ima stabilan rast BDP-a i nisku stopu inflacije te prednjači i kada su ulaganja u pitanju.

„Makedonija je odavno ispunila sve uvjete, ne samo za otvaranje pregovora, već i za pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u“, govori Petir ističući da je Makedonija dio europske obitelji te izražavajući nadu da će Vijeće poslušati preporuke i pozive Parlamenta i Komisije i čim prije otvoriti prva pregovaračka poglavlja u procesu makedonskog pridruživanje EU koja se pokazala kao izniman partner i vrijedan član europske obitelji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI