MAKROEKONOMIST O REKORDNOJ INFLACIJI: ‘Potkraj godine mogle bi početi padati cijene, a Vlada treba pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija’

Pixabay

Rekordnu razinu inflacije koja je za srpanj u Hrvatskoj iznosila 12,3 posto za N1 komentirao je Matija Kroflin makroekonomist Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

“Nažalost, dodatno loše vijesti za sve nas, iako to smo već proživjeli i to je iza nas jer su podaci za 7. mjesec, nije bilo neočekivano, slična situacija je i u drugim zemljama i, nažalost, vjerojatno ćemo morati pričekati koji mjesec da bismo u Hrvatskoj vidjeli prve naznake usporavanja rasta cijena. To se događa u nekim zemljama i u SAD-u i u zemljama Europske unije, a mi smo trenutno u ciku sezone i nije za očekivati da će cijene početi padati, međutim, krajem godine bi mogle”, rekao je Kroflin.

Istaknuo je kako je teško biti optimističan u ovakvoj situaciji jer “nije riječ samo o tome što će se događati s Rusijom, energentima i sirovinama na globalnoj razini, riječ je o tome što će biti s ekonomskom aktivnošću i hoćemo li možda potkraj godine vidjeti naznake ozbiljnijeg usporavanja ekonomske aktivnosti i naznaku stakfluacije, da ekonomija uđe u recesiju, a da cijene nastave rasti”.

“To bi bila najlošija opcija i s time se ekonomisti vrlo teško nose”, naglasio je.

Govorio je o prioritetima Vlade pri čemu bi se trebalo pomoći građanima i poduzetnicima kako bi preživjeli ovu situaciju.



“Vlada nema instrumente kojima može suzbiti rast cijena, ali ima instrumente kojima može pomoći da što bezbolnije prođe kroz ovaj period, a jedna od njih je pametnim politikama redistribucije pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija”, rekao je makroekonomist.

Osvrnuo se i na plaće za što je istaknuo da bi one barem trebale ostati iste, ako se već ne mogu povećati.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI