MALENICA KOMENTIRAO ODGAĐANJE ROČIŠTA HRVATSKIM PILOTIMA: ‘I ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo prije njega i na njemu pokazuje da je ovaj postupak farsa’

Screenshot/N1

Odgađanje pripremnog ročišta na sudu u Beogradu u postupku pokrenutom protiv hrvatskih pilota komentirao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa, objavio je N1.

“I ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo prije njega i na njemu pokazuje da je ovaj postupak farsa. Paradoksalno je da odvjetnik po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje? Imamo zloupotrebu instituta univerzalne jurisdikcije koji se izvrće i krivo tumači”, rekao je.

Dodao je kako je “ovo grubo kršenje prava hrvatskih pilota”.

Podsjetio je da je hrvatsko ministarstvo s ministarstvom pravosuđa Srbije pokušalo razgovarati da se ukine univerzalna jurisdikcija, ali nakon održanih nekoliko sastanaka, rekao je ministar, srpsko ministarstvo nije htjelo surađivati po tom pitanju.

Ministar je rekao kako smo “zapravo unazad mjesec dana, kad je zaprimljen poziv, jasno rekli da je ovdje riječ o kršenju međunarodnih propisa, ali i zakona Republike Hrvatske, a konvencija o univerzalnoj sudskoj pomoći ovdje je prekršena”.



Ponovio je da Ministarstvo pravosuđa nije primilo poziv za ročište, kao niti optužnicu te da i to pokazuje da su prava hrvatskih pilota u ovom postupku narušena.

Što se tiče nastavka odnosa sa Srbijom, ministar je rekao da ovaj slučaj svakako ne doprinosi odnosu povjerenja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI