MALENICA O POLITIČKOJ SITUACIJI U SPLITU: ‘Ovakve situacije u praksi još nije bilo’

Screenshot/N1

Na situaciju u Splitu u utorak se osvrnuo i Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave. Rekao je da će u slučaju ostavke i gradonačelnika i zamjenik gradonačelnika Splita, Vlada imenovati povjerenika koji će obavljati tehničke dužonsti do izbora novog gradonačelnika, objavio je N1.

“Ako gradonačelnik i zamjenik daju ostavke, Vlada imenuje povjerenika. U slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke, tad Vlada u roku od 90 dana raspisuje izbore koji se u tom roku trebaju održati. Uloga i ovlasti povjerenika su propisani zakonom – on od imenovanja do izbora gradonačelnika tehnički vodi grad, ima određeni djelokrug djelovanja. Ministarstvo je izradilo mišljenje o tome uzevši u obzir zakon”, istaknuo je Malenica.

Odgovorio je na pitanje zašto umjesto povjerenika drugi zamjenik ne može preuzeti vlast.

“Stručne službe Ministarstva su dale tumačenje Zakona o lokalnoj upravi, što u ovoj situaciji smatraju. Jasno stoji u obrazloženju o tome. Ako do ostavke dođe, postoji procedura. Vlada će imenovati povjerenika prema proceduri. Pričekao bih ostavke ako će se dogoditi. Split je talac Puljka, hoće li dati ostavku, tko će dati ostavku… Ministarstvo je dalo mišljenje na upit iz Splita o eventualnim situacijama koje se mogu dogoditi. Naš stav će biti jednak daju li oba ili jedan zamjenik ostavke. Nije moguće da drugi zamjenik mijenja gradonačelnika. Postoji odredba kad prestane mandat zamjeniku, Vlada imenuje povjerenika”, naglasio je ministar.

Na upit o tome što kaže na to da stručnjaci kažu da je ovo presedan, Malenica je odgovorio kako “ovakve situacije u praksi još nije bilo”.“Naši stručnjaci su tumačili odredbe Zakona i pri tom mišljenju ostajemo”, rekao je.

O pravomoćnoj presudi Hrvatskoj u slučaju male Madina, Malenica nije imao komentara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI