MALENICA SMATRA DA MOST RADI PRITISAK ZBOG REFERENDUMA: ‘Očekujem da jasno u javnosti istaknu koja je to brojka i da u što kraćem roku dostave potpise

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Inicijativu Mosta o tome da treba raspisati referendum protiv covid potvrda komentirao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

“Ustavno-pravni stručnjaci rekli su kako je ova referendumska inicijativa iz dva aspekta ustavotvornim i zakonodavnim djelom besmislena i svakako neće doprinijeti poboljšanju situacije u kojoj se mi nalazimo. Treba reći kako je Stožer donosio svoje mjere i odluke utemeljene na zakonu što je Ustavni sud i potvrdio. Most vrši pritisak bespotrebno, a osnovno pitanje je, je li imaju dovoljan broj potpisa Ili pokušavaju na razne način prikupiti dodatne potpise. Kad objave koliko imaju potpisa, nakon toga ide procedura koja je utvrđena zakonom o referendumu, tako da će Sabor postupiti onako kako će postupiti. Ovlastiti Vladu ili neko drugo tijelo da utvrdi je li prikupljen dovoljan broj potpisa, nakon toga ide procedura po zakonu”, rekao je.

Istaknuo je da prema prijedlogu zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru, DIP je predložen kao tijelo koje bi trebalo utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

“Nalazi između dva čitanja, vjerojatno će početkom godine ići na drugo čitanje i taj zakon je predvidilo Državno izborno povjerenstvo, transparentniji sustav nadzora i promatranja referendumskih inicijativa. Zakonski rok je prošao za prikupljanje potpisa. Prikupljaju s terena potpise pa je vjerojatno to razlog što ne znaju jesu li skupili dovoljan broj potpisa. Očekujem da jasno u javnosti istaknu koja je to brojka i da u što kraćem roku dostave potpise”, naglasio je Malenica.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI