MALI DISTRIBUTERI OPET NEGODUJU: ‘Vlada postupa protivno aktima koje je sama donijela’

Foto: Nikola Vilic/Cropix

Udruga malih distributera goriva oglasila se priopćenjem vezanima za novu Uredbu o maloprodajnim cijenama goriva od 25. srpnja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Novom Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva od 25. srpnja 2022., Vlada RH unijela je dodatnu tržišnu neizvjesnost, nastavila diskriminatornu praksu u odnosu na distributere goriva koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu, ali i postupila protivno pravnim aktima koje je sama donijela.

Naime, proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na 7 dana ili obrnuto, bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada RH onemogućuje jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati. Cijene na burzi nafte i naftnih derivata formiraju se na način da unaprijed postoji dogovor oko obračunskog razdoblja te modela obračuna, kako bi distributeri goriva bili u mogućnosti s dobavljačima ugovoriti po kojoj će cijeni kupovati i plasirati derivate u narednom razdoblju.

S obzirom da je Vlada RH novom prekonoćnom Uredbom postupila protivno tome, mali distributeri goriva ponovno su prisiljeni prodavati gorivo po nižoj cijeni nego su ga kupili i to jednu kunu za benzin i 0,50 kn za dizel. Prekomjerno uplitanje države u tržište, bez koordinacije sa svim dionicima, dovodi do nestabilnosti, velikih poteškoća u nabavi goriva te ozbiljno ugrožava opskrbu građana i poduzetnika.



Neprihvatljiva je i pogrešna politika upravljanja tržištem na teret poduzetnika koji financiraju i pune državni proračun, kao i teza „svi moraju podnijeti jednak teret krize“, jer je prava istina da teret ove krize već mjesecima podnose isključivo mali distributeri goriva zbog prekonoćnih promjena uredbi i obračunskih modela.

Novom Uredbom Vlade od 25. srpnja 2022., malim distributerima goriva ponovno je povrijeđeno pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu, kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima, prema Ustavu Republike Hrvatske te pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja.

Stoga će Udruga malih distributera goriva, s ciljem zaštite svojih prava, očuvanja vlastitog opstanka, radnih mjesta te prevencije daljnje štete poduzeti sve odgovarajuće pravne radnje i zaštititi svoja prava i legitimne interese pred nadležnim institucijama Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Udruge malih distributera goriva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI