MAMIĆ DAJE 167 TISUĆA EURA DA NE IDE U ZATVOR? U BiH se može otkupiti zatvorska kazna: Lukava braća ipak znaju bolje od toga! Evo o čemu se radi

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Osuđeni na kratke kazne zatvora u BiH mogu platiti državi da ne idu u zatvor, a u kuloarima se počelo govoriti o tome kako bi tu mogućnost mogla iskoristiti braća Mamić. Međutim, s obzirom na duljinu njihove kazne koje su im odredili hrvatski sudovi, pred njima ta opcija ne stoji.

“Zoran Mamić bi mogao platiti državi BiH 167 tisuća eura za 4 godine i 7 mjeseci zatvora i tako otkupiti svoju slobodu”, govore neki, oduševljeni fintom lukave braće. Međutim, to nije točno.

Naime, Kazneni zakon BiH u članku 43a predviđa mogućnost da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine može na zahtjev osuđenika zamijeniti i novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačuje s jednim dnevnim iznosom novčane kazne ili sa 100 KM.

Mamići nemaju pravo na zamjenu

Bivšem treneru Dinama, Zoranu Mamiću, Vrhovni je sud  podsjetimo još jednom potvrdio pravomoćnu presudu kojom je osuđen na četiri godine i sedam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama.

S obzirom na to, Zoran Mamić, a ni njegov brat i bivši šef Dinama, Zdravko Mamić kojem je u Osijeku dosuđeno 6,5 godina zatvora, ne mogu jednostavno otkupiti svoju slobodu u BiH budući da im kazne značajno premašuju jednu godinu.



Korumpirani političari iskoristili sustav

Zanimljivo, BiH je ovakvu praksu uvela kako bi smanjila pritisak na svoj zatvorski sustav, a to je bilo i u skladu s preporukama iz EU.

Ipak, pitanje je jeli ova mjera ostvarila svoju namjeru. Naime, Centar za istraživačko novinarstvo 2019. godine izvijestio je kako korumpirani službenici koriste ovu mogućnosti i jeftino kupuju slobodu.

Foto: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

U BiH je za dvije godine odobreno 626 zahtjeva za zamjenu zatvorske kazne novčanom. Ukupno je prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, 263 godine zatvora zamijenjeno za 9,3 milijuna KM.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI