MAMIĆ JE KAO NITKO PRIJE UDARIO NA PRAVOSUĐE: Sve je precizno objasnio! Nobilo tvrdi: ‘OPTUŽENE SUCE TREBA ZAŠTITITI DRŽAVA’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Hrvatski suci su korumpirani”, izjavio je to jučer u gotovo dvosatnom obraćanju javnosti Zdravko Mamić iz Mostar i potpuno zatresao i uzdrmao temelje ionako poprilično krhkog hrvatskog pravosuđa. Povod za taj njegov istup je presuda Vrhovnog suda koja je donijela pravomoćnu presudu kojom je osuđen na šest i pol godina zatvora.

Nitko do sada nije o hrvatskom pravosuđu rekao ništa jače i preciznije od Zdravka Mamića,  smatra odvjetnik Ante Nobilo. 

Gostujući u RTL-u Danas tvrdi kako je ovo alarm za pokretanje izvida i pokretanje postupaka, a isti bi, smatra, trebali biti pokrenuti odmah jer “ostavljanje praznog prostora bez nekog pravorijeka državnih organa koji su za to nadležni, stvara se velika šteta hrvatskom pravosuđu, ali i hrvatskom društvu, ali i pojedincima”.

“Zamislite u kakvom su stanju sada suci privatno, a u kakvom su stanju u profesionalnom smislu koji će sutra morati ući u sudnicu”, kazao je Nobilo osvrćući se na stanje optuženih sudaca sada, ne samo profesionalno, nego i privatno. “Morat će ući u sudnicu i biti pošteni, jer se to podrazumijeva”, ističe Nobilo.

Kaže kako ga je iznenadila informacija da Uskok o navedenim slučajevima zna već pet mjeseci, a da nije poduzeo ništa. “Oni su morali znati što će se dogoditi kad izađe u javnost”. Dodaje također kako država sada mora zaštititi te suce. “Ne smije ih ostaviti na vjetrometini da ih narod pljuje i da gube privatni i profesionalni dignitet, a ako su krivi, onda imamo veliku krizu u pravosuđu, moraju napraviti brze i korjenite promjene da promijene situaciju”, tvdi Nobilo.



Dio priče koji se odvijao u Hrvatkoj vrlo se lako mogao provjeriti i to u nekoliko tjedana a ko primjer brze reakcija Nobilo je istaknuo slučaj Borg.

Taj je slučaj trebao biti prioritet svih prioriteta jer radi se o sucima najvećih županijskih sudova u Hrvatskoj. Govori dalje kako nema težeg kaznenog predmeta u Hrvatskoj od ovoga, a ovo je uz to i udar na sustav i to na sustav koji bi trebao progoniti upravo kriminalce.

Upitan o mogućoj nagodbi s Mamićem jer je i sam bio tužitelj, Nobilo kaže kako je to učestalija praksa u Americi, ali zaključuje kako je Uskok trebao napraviti određene provjere.

“Moramo znati da možda državno odvjetništvo nije htjelo izaći u javnost s time dok ne postane pravomoćna presuda da ne pokvare postupak u slučaju Mamić pa sad tek kad je postala pravomoćna, sad mogu nešto otvorenije, ali to su dosad već trebali pripremiti za situaciju… Ako su ove autentične snimke, ako su one bile u vrijeme kad se vodilo suđenje protiv Mamića, onda ti suci nisu smjeli biti u Dinamu, oni nisu imali tamo što raditi pa da su samo navijači i ništa drugo”, zaključuje odvjetnik Anto Nobilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI