Maras u Saboru ironično o predsjednici: ‘Od njezinog posjeta SAD-u hrvatski se građani mogu samo crvenjeti’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Saborsku raspravu o zakonu koji treba poboljšati mehanizme rješavanja poreznih sporova u Eurpskoj uniji, zastupnik SDP-a Gordan Maras iskoristio je u srijedu kako bi žestoko kritizirao rezultate puta predsjednice države u Sjedinjene Američke Države.

Predsjednica se tamo tuče, boksa sa Stipom Miočićem, malo pjeva, mislim da će od toga puta Hrvatska imati “velike koristi”, ironičan je bio Maras.

Konkretan bi rezultat, smatra, bio sporazum o dvostrukom oporezivanju sa SAD-om, koji bi olakšao poslovanje hrvatskim tvrtkama, posebno onima u IT sektoru.

“Je li predsjednica opalila aperkat ili kroše Miočiću, mislim da hrvatski građani od toga nemaju pretjeranu korist i da se pomalo nekada i crvene kada gledaju takve scene”, izjavio je zastupnik.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić objasnio je kako spomenuti zakon predstavlja implementaciju Direktive vijeća EU čiji je cilj uklanjanje ili ograničavanje negativnih učinaka dvostrukog oporezivanja dobiti poduzetnika u različitim državama članicama na prekogranična ulaganja.



Objasnio je kako se postupak rješavanja sporova temeljem zakona odvija u dvije faze. U prvoj, nadležna tijela država pokušavaju riješiti spor zajedničkim dogovaranjem, a ako to ne uspiju u propisanom roku, u drugoj fazi porezni obveznik može zahtijevati osnivanje arbitražnog tijela koje će riješiti spor.

Inače, zakon predviđa da prva faza traje dvije godine, iznimno se može produžiti za još godinu, a što se tiče arbitražnog tijela, ono rješava u roku od šest mjeseci, iznimno, rok se može produžiti za još tri mjeseca, rekao je Zrinušić.

Duljina rokova za rješavanje sporova iznenadila je dio zastupnika. Uvijek govorimo da su u Hrvatskoj predugi sporovi, a sad direktiva EU predviđa dvije godine, primjećuje Boris Lalovac.

Stroži kriteriji za psihologe

I oporbeni i zastupnici vladajuće većine hvalili su Vladine zakonske prijedloge o psihološkoj i socijalno-pedagoškoj djelatnosti.

“Značajna je i pozitivna promjena da se postrožuju kriteriji za osobu koja ima pravo nositi titulu psihologa, kao i inovacija da se psiholozima omogućava specijalizacija za pojedina područja  i da im se to prizna”, kazala je Vesna Pusić (Glas).

“Ponuđeni zakon o psihološkoj djelatnosti osigurava kvalitetnije usluge korisnicima, štiti od eventualnih nestručnih pružatelja usluga”, suglasan je Željko Jovanović (SDP) koji naglašava važnost psihologa u školskom sustavu. “Nadam se da će uz taj zakon doći i do zapošljavanja većeg broja psihologa u svim osnovnim i srednjim školama”, rekao je zastupnik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI