Maras u Saboru: ‘Želim čuti od Mosta uživa li ministar Marić njihovo povjerenje’

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon stanke, sjednica je nastavljena govorom Gordana Marasa koji smatra da je predsjednik Mosta trebao sustavno rješavati problem Agrokora, a ne podnositi kaznenu prijavu.

Situacija u Agrokoru, tema je o kojoj u petak, mimo dnevnog reda, u Hrvatskom saboru žele govoriti tri kluba, SDP-ov, Živog zida i Mosta.

Gordan Maras (SDP), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) i Miro Bulj (Most) na samom su početku sjednice Sabora zatražili stanku.

Isti je razlog za stanku – kriza u Agrokoru.

Nakon stanke, sjednica je nastavljena govorom Gordana Marasa koji smatra da je predsjednik Mosta trebao sustavno rješavati problem Agrokora, a ne podnositi kaznenu prijavu.

“Most očito ima informacije koja su se kaznena djela događala u toj tvrtci ili se radi o čistom populizmu da bi se zamaglila situacija i donio zakon koji bi stavio dodatni trošak na porezne obveznike. Uživa li ministar Marić povjerenje Mosta nakon što je gospodin Petrov podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika Agrokora? Želim to čuti od Mosta”, naveo je, dodajući da ne može povjerenje imati osoba koja je radila do prije godinu dana za Agrokor protiv kojega Most podnosi kaznenu prijavu.



Problem je podignuti minimalnu plaću, naveo je također, a nije problem milijune omogućiti ljudima za koje se rade posebni zakoni. Isto se pokazalo i prilikom porezne reforme.

Za krizu u Agrokoru, SDP-ov zastupnik kaže da je to “simbolički propast modela privatizacije koji je nominirao HDZ 90-ih.”

Glede zakona o Agrokoru, poručuje da SDP neće dozvoliti da i jedna kuna duga padne na leđa sugrađana. Niti jedna kuna duga potencijalno ne smije pasti na leđa sugrađana i zato SDP nije zadovoljan najavama da bi država trebala preuzeti rizik poslovanja tvrtke, rekao je Maras.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) je pitao gdje je prijava protiv ministra Marića i pet drugih ministara koji sjede u HBOR-u koji je, kaže, odobrio “božićni kredit” Todoriću znajući za stanje u Agrokoru i da se kredit neće moći vratiti.

Slom Agrokora je, kazao je, i slom postojeće monetarne, kreditne i fiskalne politike. Lako je bilo poslovati u godinama kad je država pogodovala na razne načine, dok su radnici radili za mininalme plaće, opraštali se porezi, rekao je Sinčić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI