MARIĆ DEMANTIRAO DEBELJAKA: ‘Razgovori su u tijeku, situacija je vrlo složena’

Foto: Cropix

Nakon što je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak izjavio kako je pronađeno rješenje za spas tog brodogradilišta, vrlo brzo je u subotu tu informaciju demantirao potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. On je rekao da su razgovori u tijeku te da je “situacija vrlo složena”.

“Nažalost moram reći da nije nikakav dogovor postignut, to moram demantirati. Razgovori su u tijeku”, rekao je Marić ispred Ministarstva financija gdje je dao izjavu za medije u povodu najnovije ocjene hrvatskog kreditnog rejtinga agencije Fitch.

Istaknuo je da je cijela situacija vrlo složena, a da se u proteklih nekoliko dana i tjedana dodatno usložila, što se odnosi na otvaranja predstečajnih nagodbi, koje impliciraju i dodatnu proceduralnu, “ali prije svega vremensku komponentu u smislu odobravanja i režima državnih potpora”.

Marić je dodao kako se u Ministarstvu financija proteklih dana analizira i zahtjev za protestirano jamstvo, dakle njegova tehnička, pravna i financijska opravdanost.

“To je jedan novi moment koji uzimamo u obzir. Na tom tragu su i naši razgovori i suradnja s HBOR-om, koji je tu uvijek na dispoziciji. Meni je žao kad se iz određenih razgovora, postavljenih pitanja, dobivenih odgovora vuku ovakve vrste zaključaka”, naglasio je ministar.



Dodao je i kako ne želi govoriti o tome je li situacija bliža ili dalja od dogovora, jer je jako još puno toga otvoreno da bi se mogao prejudicirati ishod, no i apostrofirao da se od prvog dana problemu nisu okrenula leđa.

“U konačnici, mi još uvijek nemamo jasnu sliku svih elemenata koji bi nam trebali pomoći da vidimo je li taj poslovni model kao takav održiv”, rekao je Marić.

Dodao je da HBOR vrlo odgovorno pristupa svom poslu te mu je stoga i žao da je izložen “takvim vrstama pritiska”, a samo zato jer pokazuje dobru volju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI