MARIĆ KOMENTIRAO RAST CIJENA: ‘Na cijeni maslaca najbolje se moglo vidjeti koliko je Vlada ublažila poskupljenja’

Screenshot/N1

Ministar financija Zdravko Marić za N1 je govorio o poskupljenju te naglasio kako se u ovom trenutku “ništa spektakularno ne može komentirati”.

“Vlada je pokazala jasnu namjeru da se kroz set mjera ublaže ti efekti povećanja cijena kako pojedinih energenata tako i hrane, koji su zapravo najvidljiviji u mjesečnim košaricama, a poglavito onih građana koji su na razinama koje možemo okarakterizirati kao socijalno najugroženije skupine stanovništva”, istaknuo je ministar.

Osvrnuo se i na zahtjeve oporbe za snižavanje PDV-a.

“Kad pratite cijelu poreznu reformu i sve one mjere koje smo napravili, konkretno sustav PDV-a, o njemu svi sve znamo i najčešća je varijabla, najčešće se kaže – snizite mi stopu PDV-a. Kod ljudi s nižim dohotcima, jedini način kako se kod njih može doprijeti jest umanjenje PDV-a. Drugi razlog jako je važan, svi skupa možemo učiniti, činili smo i činimo i dalje, a to je da imamo jako visoko konkurentno tržište maloprodaje hrane. Hrvatska ima među najkonkurentnijima tržište maloprodaje, poglavito hrane i upravo je ta konkurencija ona koja potiče i gura da se to dogodi”, istaknuo je Marić.

Na upit kako on komentira cijene kada sam ode u trgoinu, odgovorio je kako je jasna intencija bila da se smanji PDV s 13 na 5 posto.Spomenuo je i maslac.

“Sami dobro znamo, maslac je u proteklih mjeseci značajno porastao i svi su trgovački lanci povećali cijene, a mi nismo s porezne strane ništa dirali. Znači nešto je na tržištu. Nešto što je do jučer bila redovna cijena, danas ako je nađete na akciji to je ta. Zato smo smanjili PDV na to”, rekao je Marić.

Naglasio je kako bi se na cijeni maslaca najbolje moglo vidjeti koliko je Vlada utjecala na ublažavanju poskupljenja.

Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini i Rusiji te istaknuo kako su tamo “visoki postoci proizvodnje, a koliko će rat utjecati na cijene posebice kruha i pekarskih proizvoda, tek se treba vidjeti”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI