MARIĆ KOMENTIRAO REBALANS PRORAČUNA I INFLACIJU: ‘Najvažnija je stavka na jamstvima, treba osigurati adekvatnu opskrbu, da ničega ne manjka’

Tomislav Kristo / CROPIX

O rebalansu proračuna, inflaciji, porastu cijena energenata i životnih troškova građana te cijenama goriva za N1 je govorio Zdravko Marić, ministar financija.

Zbog zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine i obnavljanja robnih zaliha, Marić je rekao da se te stavke najviše vide na razdjelu Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva gospodarstva, ali na nekim drugim stavkama.

“Ta stavka popet će se sigurno i puno više. Najveći dio u ovom trenutku je za zbrinjavanje izbjeglica, odnosno nešto što smo voljeli govoriti – za obnavljanje robnih zaliha. Međutim, u okolnostima kakve jesu, a s obzirom na agresiju na Ukrajinu, moramo voditi računa i imati i neki dugoročniji pogled pa sama nabava nekih artikala u strateškim robnim zalihama i kako bi osigurali sigurnu opskrbu i ne bi dozvolili bilo kakve prekide i poremećaje u normalnom funkcioniranju našeg društva i gospodarstva”, istaknuo je.

Komentirao je i hoćemo li ispuniti postotak od 90 posto popunjenosti skladišta plina.

Dodao je kako je najvažnija stavka u državnom proračuna stavka na jamstvima.



“Drugim riječima, svi smo suočeni s porastom cijena – međutim ono što je još i veći izazov u ovom trenutku je osigurati adekvatnu opskrbu, da ničega ne manjka. Kad gledamo opskrbljivače plina, s obzirom na visoku cijenu i neizvjesnost gdje će ta cijena ići, brojnim manjim opskrbljivačima nije isplativo ulaziti u to. U ovom proračunu osigurano je milijardu i 100 milijuna eura jamstva ukupno za ove potrebe. Najveći dio toga će ići preko nekoga tko to može najbolje i odraditi, a to je HEP kao tvrtka i kao kompanija”, naglasio je.

Međutim, napominje Marić, da bi i HEP došao do određenih likvidnih sredstava, kreditne institucije zahtijevaju podršku državnog proračuna.

“I zato su osigurana ta jamstva da se, između ostaloga napuni skladište, to je cca 400 milijuna eura i da se osigura opskrba energentima za HEP, s obzirom na to da se HEP ne troši samo i ne opskrbljuje i nije ideja samo opskrbljivanje građana. Primarno je, ali i oni imaju svoje određene potrebe. Imaju gospodarstvo, ali i proizvodnju struje, odnosno električne energije. Isto tako, još dodatnih 100 milijuna za male opskrbljivače. Sve skupa negdje milijardu i 100 milijuna kuna jamstvene sheme”, naglasio je ministar.

Istaknuo je da je brojka od 75 milijuna kuna vidljiva na rashodima.

Govoreći o cijenama goriva, Marić je rekao kako su one rasle dva tjedna uzastopno i sada su se približile granici od 15 kuna po litri za benzinska i dizelska gorica. Podsjetio je da je  država na početku administrativno odredila cjenovnu granicu na 11 kuna i 10 lipa, ali je napomenuo kako bi s daljnjim produljenjem te mjere riskirali opskrbu.

Rekao je da ne želi prejudicirati što će se dalje događati s cijenama goriva.

Osvrnuo se i na inflaciju. Stopa inflacije u Hrvatskoj u ožujku je iznosila 7,3, ali brojke za travanj još uvijek nisu poznate.

“Mi svakako očekujemo nastavak ubrzanja inflacije. Nažalost, puno je više ovih negativnih čimbenika rizika nego pozitivnih. Što se tiče travanjske inflacije, svakako očekujemo nastavak rasta”, istaknuo je ministar.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI