Marić: Korona nas je koštala više od 11 milijardi kuna. Očuvanje radnih mjesta je prioritet

Koronakriza je Hrvatsku do sada stajala preko 11 milijardi kuna od čega je više od pola otišlo za mjere potpore za očuvanje radnih mjesta, za što je do sada potrošeno više od šest milijardi kuna, rekao je to ministar financija Zdravko Marić

Dodao je i da su moguće nove mjere za spas posrnulih dijelova gospodarstva.

“Ne možemo zanemariti ni čitav niz dodatnih rashoda, poglavito u sektoru zdravstva za borbu protiv pandemije. Imali smo i druge izdatke koje nismo planirali, kako za lokalnu samoupravu tako i za HZZO i ostale entitete gdje smo rekli da ćemo im olakšati barem likvidnosno ovu situaciju”, rekao je Marić.

Ukazao je i na manjak prihoda u proračunu zbog pada gospodarske aktivnosti. Sve će to imati, kazao je, neminovan efekt na prikupljanje prihoda proračuna.

Od početka godine do kraja kolovoza manjak poreznih prihoda u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje je oko 12 posto, a doprinosa između 9 i 10 posto.“Sedmi i osmi mjesec nisu bili toliko loši, međutim protekla dva tjedna, poglavito u segmentu turizma, vidimo pad vrijednost, što vidimo kroz fiskalizirane račune, a sada smo na razinama ispod 50 posto. Do tada smo bili na razinama između 65 i 70 posto prošlogodišnjeg iznosa”, rekao je Marić.

Kako je rekao, za mjere odgode poreznih dugovanja je izdvojeno oko 5,3 milijardi kuna.

“Očuvanje radnih mjesta je prioritet”

Za sada je otpisano između 2,3 i 2,4 milijarde kuna.

“Sve skupa, kada to zbrojite dolazimo do 21 milijarde kuna”, kazao je Marić.

O mjerama za spas gospodarstva kazao je kako će ovisiti o razvoju situacije te sukladno mogućnostima će ih stavljati u funkciju.

“Cijelo vrijeme smo konzistentni, očuvanje radnih mjesta je prioritet”, rekao je Marić.

Naglasio je da ovrhe nisu samo pitanje prava dužnika nego da se mora razmišljati i o pravima vjerovnika i očuvanja financijske discipline i reda u državi.

Novi ovršni zakon po njemu bi trebao biti usmjeren prema tome da se prevenira nastajanje dodatnih slučajeva koje smo imali proteklih godina.

“Međutim, ne možemo zanemariti situaciju koju sada imamo, sa vjerovnicima smo započeli već neke razgovore i oni trebaju također pokazati dobru volju”, kaže Marić.

Otkrio je i da bi se u iduća dva tjedna trebale usvojiti smjernice ekonomske i fiskalne politike. Tamo će biti ažurirana i projekcija BDP-a za ovu godinu.

“Procjena pada će biti nešto bolja od dosadašnjih predviđanja od 9,4 posto”, rekao je.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI