MARIĆ NEMA DOBRIH PROGNOZA: ‘Građani mogu očekivati daljnji rast cijena energenata i hrane’

Foto: Cropix

Ministar financija Zdravko Marić za HRT prokomentirao je inflaciju i pad gospodarske aktivnosti, kao i uvođenje eura. Dotaknuo se i problema oko njegovog ljetovanja iz 2019.

“Ta kombinacija inflacije i pada gospodarske aktivnosti bila bi puno teža nego što je aktualna situacija u danim okolnostima. Današnji podatak od 10,8 posto inflacije u Hrvatskoj u svibnju zapravo potvrđuje naša predviđanja i najavljivanja da će inflacija nastaviti ubrzavati. Međutim, u isto vrijeme naša odgovornost je s jedne strane ublažavati efekte te inflacije, s druge strane osigurati sigurnu opskrbu dobrima, a s treće strane očuvati gospodarsku aktivnost”, poručio je Marić.

Prije izbijanja rata u Ukrajini, Europska središnja banka i neke druge relevantne institucije predviđale su da će inflacija nastaviti ubrzavati u prvoj polovini godine te će zatim početi njezino postupno ispuhivanje. U međuvremenu se dogodila agresija i ona je dodatno sve zakomplicirala. I da sutra stane agresija, smatra Marić, ne možemo očekivati da bi se odmah zaustavili svi inflatorni pritisci, ali bi ipak sigurno dali doprinos da se krene s ispuhivanjem inflacije.

Marić ne vjeruje da bi inflacija mogla dovesti do znatnijeg rasta kamata na kredite.

“Mislim da smo proteklih godina učinili neke dobre stvari sa smanjivanjem i obaranjem kamatnih stopa, prije svega premije rizika na kamatne stope, kako države tako kompanija i građana i dobar dio nas je, i osobno imam takvu vrstu kredita, fiksirao kamatne stope. U danim okolnostima vrijeme trajanja kredita je zadano kao takvo i nema promjena. Što znamo u ovom trenutku? Europska središnja banka najavila je povećanje od 0,25 postotnih bodova u srpnju. Nažalost, nisu specificirali koliko će biti dodatno povećanje u rujnu. Najavili su da će ga biti, ali ne znaju koliko”, rekao je Marić.



Jedna od mjera kojima se središnje banke bore protiv inflacije je povećanje kamatnih stopa. U isto vrijeme to povećanje mora biti precizno balansirano. Zbog toga je, rekao je Marić, oprezan pristup Europske središnje banke koja otvara određen prostor ovisno o razvoju situacije s inflacijom.

Građani mogu očekivati daljnji rast cijena energenata i hrane. Na pitanje razmišlja li Vlada o novom paketu pomoći, Marić je poručio kako u ovakvim okolnostima “sve jest i mora biti na stolu”.

Inflacija je “prijatelj” prohodne strane proračuna, ali Marić je istaknuo da je to samo jedna strana medalje te da ona može stvoriti pogrešnu sliku.

“Kada gledate prihodnu stranu proračuna, podatak od 15 posto rasta PDV-a u odnosu na isto razdoblje prošle godine nekomu može zvučati sjajno, no u isto vrijeme sjećate se koliko smo u rebalansu morali podići rashodnu stranu proračuna zbog zdravstva, mirovina, ukrajinskih izbjeglica, plaća. Za mjesec dana imat ćemo podatke za lipanj pa ćemo znati kolika će biti indeksacija. Siguran sam da će biti rekordna”, rekao je Marić.

Uskoro nas očekuje konverzija kuna u euro. Hoće li biti moguće razlučiti uzrok rasta cijena?

“Oni koji nešto hoće, uvijek će naći razlog. Moramo biti oprezni. Inflacija nema nikakve veze s procesom uvođenja eura, ali moramo učiniti sve što je u našoj moći da se zaštite potrošači i cijelo gospodarstvo od dodatnog pritiska i efekta na inflaciju zbog uvođenja eura. Ulazimo u završnu fazu uvođenja eura, pred nama je isključivo tehničko-operativna priprema da što bezbolnije uđemo”, rekao je ministar financija.

U fokusu javnosti ponovno je jedno Marićevo ljetovanje, i to ono iz 2019. na Malom Lošinju u luksuznom hotelu Bellevue gdje je skuplju kategoriju smještaja platio jeftinije.

“Nije ljetovanje nego produženi vikend. I prošlih dana vidim određeno iskrivljavanje činjenica, no dobro, neću ulaziti u prepucavanja. Radi se o činjenici da ono što je rezervirano, to je i na računu. Govorimo na neki način o konceptu unaprjeđenja, u smislu bolje kategorije sobe.”

Marić je rekao kako nije pitao zašto su ga smjestili u skuplju sobu kao i da ne zna koliko je soba skuplja. Uvjeren je da kao državni dužnosnik nije primio nedopušteni dar, ali dodao je kako nije na njemu da o tome sudi.

“Povjerenstvo će to utvrditi jer takva vrsta boravka odnosno unaprjeđenja kategorizacije nije stvorila kod mene bilo kakvu ovisnost prema tom društvu”, zaključio je ministar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI