MARIĆ O FINANCIJSKOJ SITUACIJI U ZEMLJI: ‘Hrvatska je u manje od dvije godine dosegnula predrecesijsku razinu realnog BDP-a’

screenshot

O tome kakve su financijske mogućnosti Hrvatske, koronakrizu i reformu zdravstva komentirao je ministar financija Zdravko Marić za Dnevnik HTV-a.

“Sportskim rječnikom, dva gola na jednoj strani, to su značajno veći BDP u odnosu na planirano, i posljedično i veći prihodi, a dva primljena gola su veći rashodi u odnosu na ono što smo planirali, a obzirom da su viši nego prihodi, onda će i deficit biti povećan. Međutim, pobjeda u zadnjoj minuti je činjenica da nam je javni dug unatoč svim okolnostima ove godine zabilježio smanjivanje i to onim ritmom i dinamikom kojom ga želimo i među ostalim i vidimo iduće tri godine, to je prosječna dva do tri postotna boda BDP-a godišnje”, rekao je Marić.

Dodao je da kada se “sve skupa zbroji i oduzme, on misli da u svim okolnostima kako lanjske, tako i ove godine, gdje smo imali situaciju da smo morali produžiti mjere za očuvanje radnih mjesta, gdje smo imali velika izdvajanja vezana uz covid, pa i nešto višu indeksaciju mirovina, što je dobra vijest, ali nije dobra vijest da je ona dobrim dijelom došla zbog povećane inflacije, a u konačnici najvećim dijelom zbog povećanih izdvajanja i rashoda za zdravstvo da imamo povećanje tog deficita”.

No, istaknuo je da ono što su govorili od samog početka, fiskalna politika je od prvog dana pandemije u funkciji očuvanja radnih mjesta obzirom da su ona najviše bila ugrožena sa svim mjerama koje smo činili kako bi očuvali ljudske živote.

Na pitanje jesu li pripravni na gore ekonomske rezultate kao bi sačuvali radna mjesta i zdravlje ljudi, ministar Marić se složio.



“Kada gledamo ovu procjenu rasta za ovu godinu, koja će biti viša od osam posto, to će značiti da je Hrvatska ovu krizu u manje od dvije godine dosegnula predrecesijsku razinu realnog BDP-a. U prošloj krizi, ona je trajala šest godina, i onda nam je trebalo još četiri i pol, gotovo jedanaest godina u odnosu na ovo, manje od dvije. Mislim da s time možemo biti zadovoljni”, naglasio je ministar financija.

Na pitanje budući da će deficit iznositi 18 milijardi kuna, hoće li to uzrokovati potrebu za nekim dodatnim zaduženjem, ministar financija je rekao kako su “sve naše potrebe financiranja već ispunili”.

Osvrnuo se i na reformu zdravstva.

“Potvrdilo se još jednom da će prihodna strana uvijek dati svoj doprinos, ove godine je van svih očekivanja dala svoj doprinos. Ali bez jake racionalizacije na rashodnoj strani ne možemo očekivati financijsku održivost zdravstvenog sustava. On dobro trpi i dura izazove pandemije, ali nije samo zbog covida jer ovdje govorimo o dugovima i obvezama. Mi smo postigli određeni dogovor s predstavnicima veledrogerija još na proljeće, razradili smo određene scenarije, neki su malo bolji neki malo lošiji, nažalost za ovu godinu idemo prema najlošijem”, rekao je Marić.

Dodao je da “bez obzira što smo mi uvijek najviše fokusirani prema dugovima veledrogerijama, to na žalost nisu jedini dugovi u zdravstvu”.

Govorio je i o inflaciji te rekao kako su građani “suočeni s poskupljenjem artikala i proizvodima i uslugama koje svakodnevno konzumiraju, onda svaki artikl koliko je porasla cijena, međutim kada to sve skupa stavite u skup, naše procjene su da je inflacija ispod tri posto čime Hrvatska ne odskače od ostatka Europske unije”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI