MARIĆ O POSKUPLJENJU CIJENA ENERGENATA: ‘Vlada ne sjedi prekriženih ruku, imamo u planu paket mjera za ublažavanje utjecaja na standard građana’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade komentirao je najavljena poskupljenja struje i plina. Rekao je kako se može primijetiti da Vlada “ne sjedi prekriženih ruku”, objavio je HRT.

“Pratimo razvoj situacije. Građani dobro znaju i osjete, proteklih je mjeseci došlo do ubrzanja inflacije, očekujemo da će se nastaviti taj trend, i da će taj efekt biti vidljiv i početkom ove godine. Naše viđenje procjene inflacije za cijelu ovu godinu je oko 3 i pol posto, znači više nego što smo predvidjeli u proračunu, ali bi dinamika trebala biti suprotna od one u 2021. godini. Dakle prvi mjeseci bi bili s višim stopama, a onda bi došlo do konvergiranja prema toj stoji od 3 i pol posto”, rekao je Marić.

Dodao je kako je uz hranu najveći fokus na energentima, posebice cijenama plina.

Ministar je naglasio kako Vlada ima na raspolaganju paket mjera koji bi ublažio utjecaj poskupljenja na standard građana.

“Kad smo snizili cijene hrane, pratili smo iz mjeseca u mjesec što se događa. Međutim, u ovakvim okolnostima, kada govorimo plinu, mislim da možemo složiti neki adekvatan pristup”, rekao je Marić.



Na upit o tome što misli o “aferi HNB-a”, odgovorio je da Vlada ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogao komentirati.

“Guverner i Hrvatska narodna banka su dali obrazloženje i mislim da je njima najbolje uputiti pitanja. Pravna tijela su pokrenula svoje procedure”, naglasio je Marić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI