MARIĆ O SINDIKATIMA: ‘Ovo su očekivane reakcije, ali svi možemo biti zadovoljni okolnostima koje imamo’

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je značajan porast BDP-a u proteklom kvartalu, inflaciju popraćenu zahtjevima sindikata za rastom plaća, tzv. crni petak, nabavku borbenih avion i druge teme iz njegovog resora.

“Prije svega rekao bih da su ovo očekivane reakcije i poslodavaca i sindikata. Iako mislim da i jedna i druga strana, a tako i Vlada, više nego može biti zadovoljna s okolnostima koje imamo”, rekao je Marić na zahtjeve za povećanjem plaća.

“Hrvatskoj javnoj službi i administraciji treba sveobuhvatni zakon o plaćama. Što se tiče povećanja i daljnjih koraka – o tome ćemo razgovarati. Mislim da Hrvatska treba konačno krenuti onim smjerom da se jednako vrednuje rad, a ne jednako da se vrednuje pozicija”, izjavio je.

Smatra kako ukidanje parafiskalnih nametaisto treba biti u fokusu.

“Oporavak praktički dosežemo, sada se treba fokusirati na održivi gospodarski rast i njega možete imati sa i administrativnim i poreznim i neporeznim rasterećenjem i raznoraznim strukturnim iskoracima koji će dići tzv. potencijalni rast”, objasnio je.



Za protekli Crni petak kaže kako je na istoj razini potrošnje kao i 2019. godine.

Komentirao je i stanje u zdravstvu.

“Godina se primiče kraju, sve što smo dogovorili s veledrogerijama smo i ispunili. Samo po sebi se nameće zaključak da će trebati napraviti strukturnu reformu na rashodnoj strani”, rekao je Marić u Dnevniku Nove TV.

Tvrdi kako će cijena borbenih aviona na kraju iznositi dogovorenih 999 milijuna eura:

“Svi koji su nudili ono što smo tražili su iskazali cijene na tadašnji dan – govorimo o siječnju 2020. godine. Razumljivo je da određeni materijali, radna snaga i sve skupa vezano uz to, tada iskazano u fiksnom iznosu, ali tijekom vremena od početka pa do kraja isporuke do kada je moguće da se ugradi odredba i klauzula o mogućoj indeksaciji ako dođe do korekcije cijena materijala i ljudske snage. To je samo jedan dio…”

Za tenzije između predsjednika Milanovića i ministra Banožića kaže:

“Ja sam uvijek za jasnu, transparentnu, nedvosmislenu komunikaciju i isključivo argumentima”, poručio je.

Komentirao je i pokrenutu peticiju za niži PDV na higijenske uloške.

“Puno prije nego li se to u Saboru odvijalo, ta je inicijativa došla do mene. Ja sam imao i nekoliko sastanaka. Ne govorimo samo o cijeni, PDV-u higijenskih potrepština za žene, djevojke i djevojčice, nego govorimo i o široj situaciji. PDV može biti jedna od mogućnosti”, rekao je.

“Prijedlog, ne ovaj oporbe jer se odnosi samo na PDV, onaj koji je meni došao jest da u razgovoru i dogovoru s trgovcima, ako bi se taj novac iskoristio i za primjerice edukacije – da se djevojčicama i dečkima poveća obrazovanje po tom pitanju ili da se jednostavno gleda u sferu socijalne i obrazovne politike – da se iz proračuna dotira za one koji su u potrebi da im se opskrbe higijenske potrepštine. To je inicijativa o kojoj mi već dulje vremena razgovaramo. Nije sve samo i uvijek rješenje u porezima”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI