MARIĆ O UVOĐENJU EURA I ZAKONU O EURU: ‘To je krovni zakon, trebat će uskladiti 40 zakona i 70 podzakonskih akata i prije samog uvođenja eura’

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Kako će točno izgledati proces uvođenja eura u Hrvatskoj te što znači Zakon o euru za HRT je govorio ministar financija Zdravko Marić. 

“Vlada već dulji niz godina kada upućuje zakone u saborsku proceduru, tome prethodi javno savjetovanje. Ovaj zakon je primjer zašto je to potrebno. Ovo je zakon koji se tiče svakog od nas, svakog građanina”, rekao je Marić.

Dodao je kako će do 15. veljače zakon biti u javnom savjetovanju te napomenuo kako su već počeli stizati komentari.

“Bit će dva saborska čitanja, njegovo izglasavanje očekujemo krajem travnja. Taj zakon je krovni zakon, trebat će uskladiti 40 zakona i 70 podzakonskih akata i prije samog uvođenja eura. A onda će nakon uvođenja eura bez nekog striktnog vremenskog okvira kao što je sada uslijediti usklađivanje stotine zakona”, istaknuo je ministar.

On ističe da su najvažnije odrednice da se definira proces prije i poslije i u Hrvatskoj, a i kada se gleda što je bilo u sedam zemalja koje su zadnje uvodile euro.



“Možemo tako reći i u starim zemljama kada se uspoređivalo i gledalo i na neki način pitalo građane s jedne strane pozitivne stvari, a poglavito one negativne stvari kao što su strah i bojazan od toga da će trgovci i ostali iskoristiti priliku i kod zaokruživanja cijena na više dati nekakav poticaj i impuls prema rastu cijena i inflaciji”, rekao je Marić.

Osvrnuo se na inflaciju za što je istaknuo kako je ona “danas aktualna iz jednog drugog kuta gledanja”.

Već se zna kako će od prvog ponedjeljka u rujnu, odnosno od 5. runa biti obveza dvojnog iskazivanja cijena, dakle i kune i euro. Pojedini trgovci će možda već i ranije stavljati takve cijene pa će građani moći pratiti, ali obveza kreće od 5. rujna.

“Glavni instrument koji imamo je nadzirati te aktivnosti da se provode u skladu sa zakonom. Mi smo u sam zakon stavili jedan institut, njega je jako teško definirati, a to je neopravdano dizanje cijena. Ja sam vodio paralelu sa snižavanjem stope PDV-a i snižavanjem cijena ribe, mesa i povrća. Znamo i sami da se to nije dogodilo. Dakle, ipak uz ograničen prostor naša ideja je da se kroz dualni sustav iskazivanja cijena, poticanje konkurencije na neki način prevenira koliko je moguće da ne dođe do tog efekta prelijevanja i rasta cijena. Analiza koja je rađena temeljem iskustava u novim zemljama je da je efekt bio 0.2 do 0.4 boda jednokratan”, istaknuo je ministar financija.

Govorio je o tome kako paralelno kreće predopskrba banaka, FINA-e, Hrvatske pošte, a onda i poduzeća, odnosno trgovačkih društava kako bi se u trenutku formalne zamjene u noći s 31. prosinca na 1. siječnja iduće godine sve što stoji na računima automatizmom preračunalo.

Građani će moći kune zamijeniti u eure idućih 12 mjeseci, dakle cijele 2023. u komercijalnim bankama, poslovnicama Pošte i FINA-e bez naknade.

“Postoje određene odredbe koje su usklađene i sa zakonom o sprječavanju pranja novca i nekim drugima da će po jednoj transakciji maksimalno biti moguće zamijeniti sto novčanica i sto kovanica, ali to ne znači da ne možete doći ponovno”, zaključio je Marić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI