MARIĆ OBJAVIO BROJKU: U prešutnom prekoračenju je 840.000 građana

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na konferenciji za novinare govorio o prešutnim prekoračenjima na računima.

Kazao je kako od 2,6 milijuna tekućih računa, oko 1,8 milijuna građa ima prešutno prekoračenje, a oko 65% je stvarno u oblicima prešutnog prekoračenja.

Dodao je da su od HNB zatražili podatke kako bi vidjeli što je dovelo do tako velikog broja prešutnih prekoračenja.

“Temeljem podataka koje nam je HNB prezentirao i koje smo još zatražili, napravit ćemo analizu. Ako će biti potreba, po mnogočemu i idemo u tom smjeru, i zakonski ćemo regulirati određene stvari, odnosno doći će do izmjena i dopuna zakona, s jasnim fokusom na zaštitu potrošača”, kazao je ministar financija.

Objasnio je kako izmjene zakona neće dovesti do naglog smanjivanja ili ukidanje prešutnih prekoračenja te iznio podatak da je od ukupnog iznosa 31.000 građana u dopuštenom, a njih 840.000 u prešutnom prekoračenju. Kazao je kako su oba instituta uz hrvatskom zakonodavstvu od 2010. godine.



“Kada i na koji način je došlo do značajnijeg porasta udjela i nominalnog iznosa ovih prešutnih prekoračenja, tek trebamo vidjeti. Za pretpostaviti je da to kreće od 2018. godine kada je odlukom uključena i naknada za tzv. vođenje tekućeg računa što poglavito kod građana koji imaju niža primanja znači relativno veći udio. Je li to bio glavni razlog, tek treba utvrditi, ali za pretpostaviti je da je to jedan od razloga zašto su banke krenule prema prešutnom prekoračenju”, smatra ministar Marić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI