MARIĆ ODGOVORIO PRIJEDLOZIMA HUP-a: ‘Moglo bi se diskutirati o načelu ravnomjernosti oporezivanja’

Tomislav Kristo / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u srijedu je kazao kako se načelno uzimaju u obzir prijedlozi o daljnjem rasterećenju rada.

“Međutim, svi detalji i specifičnosti, i kada bi nešto trebalo stupiti na snagu, o tome ćemo morati još dodatno razgovarati i analizirati”, istaknuo je.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca u utorak su istaknuli kako je s ciljem privlačenja i zadržavanja kvalitetne radne snage, potrebno značajnije rasterećenje ukupnog troška rada, kako bi poslodavci radnicima mogli isplaćivati veće plaće. Predložili su i povećanje osobnog neoporezivog odbitka na 5.000 kuna, smanjivanje niže porezne stope na dohodak za pet postotnih bodova uz zadržavanje one više na 30 posto.

HUP se zalaže i za smanjivanje doprinosa za prvi mirovinski stup za dva postotna boda, smanjivanje stope doprinosa za zdravstvo za 1,5 postotnih bodova. Predlaže i limitiranje najvišeg iznosa uplata i za mirovinsko i za zdravstveno osiguranje na četiri prosječne plaće.

Ministar Marić kaže kako “u ovom trenutku dvije trećine poreznih obveznika ne plaća porez na dohodak, budući da su u prethodnim krugovima porezne reforme poduzeta rasterećenja, a podignut je i osnovni osobni odbitak”.



“Moglo bi se dalje diskutirati o načelu oportuniteta odnosno ravnomjernosti oporezivanja”, dodao je.

“Da bi se dalje rasteretilo rast od oporezivanja, a ja sam uvijek za to, mislim da treba, između ostalog, posebnu pozornost voditi i prema doprinosima za zdravstveno i mirovinsko. Poslodavcu je to trošak, i bilo gdje da ga rasteretite, on će to pozitivno prepoznati i pretočiti u rast neto plaća”, naglasio je.

“Za dodatno rasterećenje rada bit će potrebne strukturne reforme u upravo u dva segmenta da se rastereti pritisak na doprinose”, navodi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI