MARIĆ OPREZNO O SNIŽENIM STOPAMA PDV-A U HRVATSKOJ: ‘Prije bilo kakve odluke treba napraviti dubinsku analizu’

screenshot

Prije bilo kakve odluke o uvođenju novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj, treba održati raspravu i napraviti dubinsku analizu, rekao je u utorak Zdravko Marić, ministar financija odgovarajući na pitanje o tome na koje bi kategorije proizvoda i usluga Hrvatska mogla uvesti snižene stope PDV-a. Izjavio je to nakon što je na Vijeću EU-a usuglašeno stajalište o ažuriranju postojećih pravila o PDV-u koje će zemljama članicama omogućiti više fleksibilnosti.

Ministri financija država članica postigli su u utorak suglasnost o novim pravilima kojima se ažurira popis roba i usluga za koje su dopuštene snižene stope PDV-a. Vijeće je također odlučilo ograničiti broj stavki na koje se snižene stope mogu primijeniti kako bi se spriječilo širenje sniženih stopa.

Prema postojećim pravilima, dopuštena je jedna standardna stopa od najmanje 15 posto te snižena stopa od pet posto.

Po novim pravilima, države članice bi mogle imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između pet posto i standardne stope, jedno izuzeće, tzv. nultu stopu, jednu sniženu stopu između nula posto i iznosa sniženih stopa.

Novim pravilima ažurirat će se popis robe i usluga na koje sve države članice mogu primjenjivati snižene stope PDV-a. Novi proizvodi i usluge koji se dodaju na popis uključuju one kojima se štiti javno zdravlje, koji su povoljni za okoliš i podupiru digitalnu tranziciju.



Marić je rekao da se kod zadiranja u sustav PDV-a mora voditi računa o više čimbenika. Naveo je primjer snižavanja PDV na lijekove bez recepta, na svježe meso i ribu, povrće i voće, gdje potrošači nisu osjetili skoro nikakvo smanjenje cijena.

Inače, dogovor ministara financija stupit će na snagu nakon što Europski parlament objavi svoje mišljenje. Parlament ovdje ima samo savjetodavnu ulogu, to jest Vijeće može ali ne mora uvažiti mišljenje Parlamenta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI