Marić šalje inspekciju: Za vrijeme SP-a izdano manje računa

ilustracija

Osim nekih ugostitelja, račune nisu izdavali ni pojedini prodavači dresova i suvenira

Dok neki žele više novca u državnoj blagajni na račun trošarina, država se suočila s manjkom izdanih računa za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako se očekivao pojačan promet, čini se kako neki nisu izdavali račune. Ministar financija Zdravko Marić odmah je na teren poslao inspektore.

Premda je pivo teklo u potocima, a kafići i terase bili dupkom puni – prema podacima Porezne uprave, račune se slabo izdavalo.

“Naša nogometna reprezentacija je ostvarivala dan za danom ili utakmicu za utakmicom povijesne rezultate na koje smo svi bili jako ponosni. Međutim mi smo isto tako uočili da porezni obveznici u određenim segmentima ne slijede taj primjer i ne rade po pravilima porezne struke”, kazao je ministar financija Zdravko Marić za Novu TV.

Za vrijeme prvenstva u Rusiji izdano je oko tri posto manje računa nego u istom razdoblju lani. Osim nekih ugostitelja, račune nisu izdavali ni pojedini prodavači dresova i suvenira.

“U ovim slučajevima vidimo da se tu radi o recidivistima, ponavljačima. Ne govorimo o malim vrijednostima, i tu Porezna uprava i sve službe moraju biti jasne i čvrste i nažalost ćemo biti primorani na najjače mjere, a to je zatvaranje, odnosno pečatiranje pojedinih objekata”, jasan je Marić.



“Ne treba biti rigorozan. Idemo vidjeti, greške se događaju. Ako jesu, neka se to otkloni savjetom, da preporučimo što i kako”, kaže Ivan Bogović iz HGK.

Poreznici su u akciji bili protekli vikend. Rezultat je odmah vidljiv – povećanje u broju izdanih računa od jedan posto, a tijekom ljeta Porezna uprava će posebnu pozornost obratiti na festivale i klubove. Kazne za neizdavanje računa iznose od 10.000 do 500.000 kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI