MARIĆ SE HVALI! ‘Praktički smo na kraju faze oporavka, trebamo gledati prema održivom rastu’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić za N1 govorio je o proračunu za sljedeću godinu za što je rekao da je “najvažniji akt koji Vlada u tijeku jedne godine predlaže”.

“Kolege i resori imaju veća očekivanja i želje nego što su mogućnosti, ali nađemo uvijek balans”, rekao je Marić.

Govorio je o tome kako je ove godine bilo lakše pripremiti prijedlog proračuna u odnosu na prethodnu, s obzirom na okolnosti pandemije koronavirusa.

“Svaki proračun ima i svoje izazove pa kad uspoređujem prethodnih sedam, teško mi je reći koji je najteži ili najlakši. Kad smo 2016. predlagali poreznu reformu, nisam očekivao da ćemo još tri puta uspjeti rasteretiti gospodarstvo i građane”, istaknuo je.

Napomenuo je kako treba sagledati globalne tijekove i očekivanja, ali i nove trenutke.“Što se tiče makroekonomske situacije, mi smo praktički na kraju faze oporavka. Trebamo gledati prema rastu i to prema održivom rastu. Kad smanjite porez na dohodak, bilo je poslodavaca koji su korigirali bruto kod zaposlenika na niže”, naglasio je Marić.

No, naveo je da su takvi poslodavci ipak u manjini.

“Država treba dati svoj obol, ali poslodavci su ti koji diktiraju visinu plaće”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na poreznu reformu za koju je rekao da se našao neki prostor za manevriranje te da su ukinuta dva doprinosa.

“U ova četiri kruga porezne reforme jasno smo dali do znanja kao Vlada kako vidimo porezni sustav, gro ciljeva smo ostvarili, a ovaj dio rasterećenja daje doprinos gospodarskom rastu i zaposlenosti. Neizravni porezi imaju veliki obol i po udjelu neizravnih poreza u BDP-u smo na samom vrhu, broj jedan, tu računamo PDV i trošarine u BDP-u. Mi smo na oko 13 posto baš na vrhu”, rekao je Marić.

Napomenuo je da je “namjera da kada ulazite u njega doprijeti do građana s nižim primanjima”.

“PDV u hrani je vrlo izdašan pa ćemo vidjeti u kojoj fazi i kada ćemo se odlučiti na taj korak”, naglasio je.

Ministar je govorio i o stanju u zdravstvenom sustavu.

“U prošlim godinama radili smo dodatne transfere koji nisu bili vidljivi u originalnim proračunima. Dolazimo do 2021. U proljeće smo imali razgovor s veledrogerijama, došla je u opasnost isporuka lijekova. Postigli smo dogovor – prvi i drugi rebalans. Kroz ta dva rebalansa, transferi iz državnog proračuna su povećana na 9,1 milijardi. Znači značajno povećanje. Ove godine smo značajno povećali transfere kako bi rokove plaćanja sveli na prihvatljivu razinu, a ona je i dalje izvan zakonom propisanih okvira”, zaključio je Marić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI