MARK TARITAŠ: ‘Puno teže je izračunati štetu koju je Zagrebu nanio Milan Bandić’

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Na zagrebačkoj Skupštini početkom svibnja imenovat će se Stručno povjerenstvo i izabrati stručnjaci koji će za 150 kuna bruto po satu raditi popis štete nakon prošlomjesečnog potresa u Zagrebu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Dva zakona, dva registra štete, dva tima stručnjaka, dvije političke opcije te Grad i država, a još nijedna konkretna odluka, ni naknada štete, a kamoli sanirana šteta. Ovako bi se slikovito moglo opisati ono što se trenutno događa u Zagrebu nakon potresa, a kao posljedica sukoba između Ministarstva graditeljstva i Grada Zagreba, navodi dnevnik.

Čitavu je situaciju za Zagreb.info komentirala saborska zastupnica i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš (Glas) izjavivši pritom:

“Nažalost, kada je u pitanju Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, ništa nas više ne treba čuditi ni iznenaditi. Jedino iznenađenje bilo bi da se gradska uprava u ovoj, ili bilo kojoj drugoj situaciji, ponaša normalno i konstruktivno. Gospodin gradonačelnik, kako voli da mu se tepa, je dao jednu vrlo glasnu pljusku svim građanima Zagreba. Više od mjesec dana nakon potresa nema ni plana ni programa, još ni šuta nije počišćena s ulica. Namireni su jedino Bandićevi stranački kolege koji su odmah uspjeli Gradu prodati cigle i crijepove. Šteta koju je Zagrebu prouzročio potres moći će se relativno precizno izračunati. Puno teže bit će izračunati štetu koju mu je nanio Milan Bandić”.

Gradonačelnik Milan Bandić protekli je tjedan zapravo negirao prvu preliminarnu procjenu do koje je došao tim statičara/volontera predvođen Josipom Atalićem (iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo) u visini od 42 milijarde kuna potrebnog za obnovu štete nastale u zagrebačkom potresu s kojom je izašao ministar graditeljstva Predrag Štromar.



Učinilo se to prilično nezahvalno od strane Bandića, a spram stručnjaka koji su prvih mjesec dana obilazili teren i građanima jedini davali relevantne informacije o njihovim građevinama.

Međutim, iza te reakcije gradonačelnika Bandića, čini se, stoji političko razilaženje Grada i države oko cijelog postupka saniranja štete. Grad Zagreb je, naime, tek sad krenuo u skupljanje tima koji bi proveo postupak procjene štete nastale u potresu, donosi Jutarnji list.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI