MARKO MILANOVIĆ LITRE O REFERENDUMU: ‘Ne možemo proglasiti sigurnu pobjedu, točna brojka znat će se za dva do tri tjedna’

Ilustracija/Dnevno.hr

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre je nekoliko sati uoči isteka 15-dnevnog roka za sakupljanje potpisa građana koji se protive uvođenju eura, rekao za Jutarnji list, kako ne može sa sigurnošću “proglasiti pobjedu”.

Član organizacijskog odbora referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu”, rekao je kako vjeruje da će na koncu ipak uspjeti prikupiti 368.867 pravovaljanih potpisa koliko je potrebno za raspisivanje referenduma čiji je cilj spriječiti uvođenje eura, odnosno do daljnjeg odgoditi ulazak Hrvatske u eurozonu.

“Prema našim zadnjim procjenama, u vikend, znači u dva posljednja dana za prikupljanje potpisa, ušli smo s više od 300 tisuća već skupljenih potpisa građana. Dakle, moguće je da ćemo večeras do 23,59 sati prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Ali tek nakon što nam sa svih punktova na kojima smo u svim dijelovima Hrvatske prikupljali potpise stignu popisne knjige, te nakon što sve potpise analiziramo i provjerimo, znat ćemo jesmo li ih prikupili dovoljno kako bi se referendum zaista i održao. Točnu brojku pravovaljanih potpisa znat ćemo za dva-tri tjedna”, rekao je Milanović Litre za Jutarnji list u nedjelju, zadnjeg dana skupljanja potpisa.


Suverenisti su sigurni da će Ustavni sud dati zeleno svjetlo za njihovo referendumsko pitanje.

Ono je glasilo: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu” te da raspisivanje referenduma na kojemu bi građani odlučivali jesu li protiv uvođenja eura – točnije za odgodu uvođenja eura na neodređeno vrijeme – ovisi samo o tome jesu li njihovi volonteri uspjeli prikupiti 368.867 potpisa.Bez obzira na to što su im brojni političari pa čak i saborski zastupnici drugih stranaka dali svoje potpise, iza referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu” su samo Hrvatski suverenisti i Hrvatska stranka prava, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI