MARKOTIĆ O KORONAVIRUSU: ‘Treba pratiti situaciju kako bismo spremni dočekali jesen i moguće nove sojeve Covida-19’

Foto: Cropix

Iako je dobra epidemiološka situacija i uglavnom su se sve države “otvorile”, znanstvenici i dalje prate globalna zbivanja vezana za koronavirus. To se sve radi kako bismo spremni dočekali jesen u slučaju da Covid-19 ponovno “oživi” ili se pojavi neki novi soj.

O trenutačnoj situaciji, o tome što nas možda čeka za koji mjesec i ima li nade za nova cjepiva za Jutarnji list progovorila je prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Situacija se stabilizirala u Europi nakon vala omikrona, a svi koji se sada razbole imaju tu varijantu virusa. No, čini se da su oni koji su cijepljeni u boljoj situaciji jer su zaštićeni od težeg oblika bolesti. Među trenutačno zaraženima najviše je starijih. Srećom, ipak nema velikog pritiska na bolnice i jedinice intenzivne skrbi. Važno je da se osobe starije od 80 godina i dalje štite od korone te da se cijepe i četvrtom dozom, osobito ako imaju i neke duge kronične bolesti. Dobra je vijest da izbjeglička kriza zbog Ukrajine i migracije milijuna ljudi nisu povećale širenje virusa”, rekla je Markotić.

Dodala je kako će do jeseni vjerojatno biti spremni proizvođači mRNA cjepiva.

“Ide se s opcijom novog cjepiva protiv omikrona ili pak s kombinacijom cjepiva protiv omikrona i već postojećih cjepiva protiv drugih varijanti. Očekuje se da će se u lipnju pojaviti prve relevantne kliničke studije koje bi trebale pokazati je li zaštita od omikrona s tim novim cjepivima bolja u odnosu na postojeća cjepiva, a također u odnosu na one starije sojeve. Europska agencija za lijekove (EMA) uvjetovat će registraciju upravo time da učinkovitost bude bolja”, istaknula je.



Lijekovi koji su ispitivani, prema riječima profesorice Markotić, nisu ispunili očekivanja.

Upozorila je na to da covid može ostaviti ozbiljne posljedice te da će se u sljedećim godinama sigurno proučavati utjecaj ove bolesti na zdravlje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI