MARKOTIĆ PREDSTAVILA ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE: Božinović ne donosi dobre vijesti oko mjera

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Stožer civilne zaštite RH danas je na redovnoj tiskovnoj konferenciji za medije izvjestio je o novim brojkama zaraženih COVID-om 19 i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji.

Brojke kažu sljedeće: Od 2198 testiranih, 94 novozaraženih, a 19 je osoba preminulo.

Krunoslav Capak kazao je kako je incidencija Hrvatske u odnosu na 14 dana iznosi 161,2 posto. Po tom pitanju najbolje stoji Istarska župnija, a najgore najjužnija županija- Dubrovačko neretvanska. Capak je također otkrio i kako je HALMED zabilježio 1258 prijava nuspojava od cjepiva. Najčešći broj odnosi se na cjepivo Pfizer, a slijedi ga Moderna te AstraZeneca.

U Hrvatskoj su krenula masovna cjepljenja, ministar Beroš se na to osvrnuo kazavši:

“Riječka i splitska dvorana i zagrebački punkovi predstavljaju pravu odskočnu dasku”, kazao je Beroš. Otkrio je također kako se 54008 osoba prijavilo na cijepljene putem sustava Cijepi se, a putem telefonskog broja zaprimljeno je 4371 prijava.



Na današnji dan posebno se uz čestitku povodom Dana žena osvrnuo na žene u zdravstvenom sustavu.

Potom je riječ na pressici uzela Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, koja je javnosti predstavila rezultate istraživanja o cjepivima.

Oni koji su bili sami ispitanici su zaposlenici Klinike a njih ukupno 426 je cjepljeno.Njih osam nije primilo drugu dozu jer su im se nakon prve doze javile alergijske reakcije, oni nisu dobili drugu dozu.

“Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred drugu dozu. Drugi testovi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze. Planira se pratiti i dalje”, tvrdi Markotić

Rekla je i kako pet ispitanika nije imalo detektibilan odgovor na cjepivo nakon prve doze, no nakon druge doze, svi su imali detektibilan odgovor. “Dakle i ovih pet koji u početku nisu reagirali”, dodaje.

Navodi i kako je kod svih prisutan “značajno visoke vrijednosti imunoglobina B”, tvrdi.

Pokazalo se naime kako je nakon druge doze cjepiva, nekoliko puta veći titar antitijela kod određenoga broja ispitanika. To znači da je učinkovitost cjepiva daleko veća nakon druge doze.

Govori i kako su promatrani različiti zdravstveni radnici pa ističe kako se pokazalo da nakon cijepljenja, a izloženi većoj količini aerosola na odjelu intenzivne njege, nisu pokazali promjenu razine antitijela. “To pokazuje da su adekvatno, pravilno zaštićeni”, zaključuje.

Dodaje potom kako su ključni podaci zaključeni u promatranju djelatnika koji su bili covid pozitivni, odnosno koji su preboljeli bolest te onih koji su bili u samoizolaciji. Njih 69 bilo je u samoizolaciji, a 33 djelatnika bila s covid pozitivna prije cijepljenja. Nakon cijepljenja, troje je završilo u samoizolaciji, ali nitko nije obolio.

Istraživanje je pokazalo kako nema razlike u razini antitijela tih zaposlenika.

Ispitali su potom i odgovor nakon prvog i drugog cijepljenja na djelatnicima koji su preboljeli covid i onih koji nisu. Pokazalo se kako su oni koji su preboljeli, već nakon prve doze pokazali visoku razinu antitijela koja nije značajno porasla nakon drugog cijepljenja, dok su ovi koji nisu oboljeli, nakon drugog cijepljenja dosegnuli iste razine.

“Zaključujemo kako za one koji su preboljeli covid nije potrebno docjepljivanje jer pokazalo se da ono nema puno koristi”, istaknula je Markotić koje potom dodaje kako se radi o preliminarnom istraživanju.

Doze cjepiva

Upitani o dostupnim cjepivima, Capak tvrdi kako u prvog tjedna u ožujku AstraZeneca nije dostavila ugovorenih 7200 doza, ali je drugog tjedna dostavila i više nego je dogovoreno. Pristiglo je 62400 doza AstraZenece. “Ostala cjepiva su pristigla kako je planirano”, tvrdi.

Hoće li certifikat o cijepljenju omogućiti ljudima da prelaze državne granice, Capak ističe kako se to još uvijek ne zna, a sam certifikat trenutno se koristi samo u medicinske svrhe. Pojašnjava tako kako isti recimo može pokazati osoba u drugoj državi kako bi primila drugu dozu ili ga pak pokazati liječniku, ako je to potrebno.

Ravnatelj stožera, Davor Božinović otkrio je potom kako će 17. ožujka EU napraviti prvi draft dokumenta o samom certifikatu.

Novi sojevi i cjepiva

Upitani o učinkovitosti cjepiva na nove sojeve virusa, Capak ističe kako su analize pokazale kako cjepiva trenutno štite protiv novih sojeva, osim AstraZenece koja je pokazala nešto manju učinkovitost po pitanju južnoafričkog soja. Što se tiče sezonskog cijepljenja protiv covida-19, kao što je slučaj kod gripe, Capak ističe kako još nema dovoljno saznanja o tome.

Upitani u Stožeru jesu li zaprimili dokumentaciju za rusko cjepivo, Beroš govori kako dokumentaciju nije zaprimio, a da je i dalje najvažnije da cjepivo bude sigurno i u skladu s regulativama EU, ali i onih HALMEDA.

Markotić je dodala kako je na sastanku s EMA-om gdje je predstavila rezultate svog istraživanja, rečeno kako je EMA zaprimila dokumentaciju i započela je analizu ruskog cjepiva po brzom postupku, kako je to učinjeno i za druga.

Mjere nakon 15. ožujka

Božinović govori kako je teško očekivati da će se epidemiološke mjere dodatno popuštati nakon 15. ožujka.

“Na svakome od nas je pridržavanje mjere. Svako toleriranje nepridržavanja mjera ugrožava one koji imaju najveći interes da budu otvoreni. Kod donošenja i popuštanja mjera uvažavamo naše specifičnosti, nema copy-paste pristupa, nikad ga nije bilo. Mislimo da je to ispravan pristup”, tvrdi Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI