MARŠAVELSKI KOMENTIRAO DOBRONIĆEVE POTEZE: ‘Nema potporu među sucima, nadam se da će s politikom dobro surađivati’

Izvor: N1

O sudovima i sudskim procesima za N1 je govorio Aleksandar Maršavelski sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Osvrnuo se na dopis predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića kojeg je uputio  Državnom sudbenom vijeću (DSV). Maršavelski smatra da je Dobronićeva inicijativa popunjavanja upitnika dobra jer “uvijek treba razmišljati kako poboljšati pravosuđe”.

“Ispravan je put da se konzultirate sa sudionicima koje regulirate. Kroz jedan ovakav upitnik dobro je prikupiti informacije ako želite regulirati neko područje. Na taj način ne namećete rješenja odozgo”, rekao je Maršavelski.

Komentirao je kako se Visoki kazneni sud oglušio na upitnik, koji je sporan sucu Ivanu Turudiću, no većina sudova ga je ipak popunila.

“Neka pitanja doista zadiru u ozbiljne probleme vezane za obnašanje sudačke dužnosti, kao što je honorarni rad izvan sudnice. Pa pitanja tužbi protiv medija, znamo da je HND objavio da imamo skoro tisuću tužbi protiv novinara i da se izriču visoke naknade štete, iako je Europski sud za ljudska prava rekao da treba biti oprezan s obzirom na to da suci trebaju trpiti javnu kritiku vezano za suđenje i obnašanje dužnosti”, istaknuo je Maršavelski.



Što se tiče arbitraža koje suci provode, smatra kako suci ne bi smjeli davati pravne savjete, ali arbitraža je poseban vid angažmana.

Teško mu je reći: “Najbolji arbitri jesu suci, imali bismo problem sastaviti arbitraže”.

Osvrnuo se i na pitanje nepotizma.

“Ne treba nikoga isključivati, treba gledati objektivno kako obnašaju posao bez obzira na rodbinske veze i u kojem trenutku je sudac stupio na dužnost”, naglasio je.

Govorio je i o tome kako neki suci “ne žele ići na usavršavanja jer im se to ne isplati i tu bi se to trebalo mijenjati, a u tome bi trebao suodlučivati i ministar pravosuđa”.

On smatra kako veće ovlasti treba dati ministru pravosuđa.

Na pitanje o tome hoće li Dobronić uspjeti progurati zakonske izmjene, odgovorio je da on “ne može sam mijenjati zakon, mora surađivati s ministrom pravosuđa”.

“Problem je što sudac Dobronić nema jaku potporu među sucima, pogotovo na Vrhovnom sudu”, rekao je Maršavelski.

Na kraju je izrazio nadu da će Dobronić barem s politikom dobro surađivati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI