MATE GRANIĆ O POSJETU PREMIJERA UKRAJINI: ‘Nikad ne smijemo zaboraviti činjenicu da su nas oni prvi priznali’

Foto: Screenshot HRT

Posebni Vladin savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić osvrnuo se na rat u Ukrajini i hrvatske odnose s tom zemljom kao i na iznenadni posjet premijera Plenkovića Kijevu.

“Ovo je snažni državnički akt, snažni državnički posjet, izražavanje podrške, prijateljstva i solidarnosti s Ukrajinom, s ukrajinskim narodom te njihovim vodstvom koje se odlučno brani od brutalne ruske agresije koja ničim nije izazvana. Posjet je, naravno, planiran i na jedan simboličan dan, Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom”, rekao je Granić za HRT.

Granić dodaje da Hrvatska surađuje sa svim članicama NATO-a i unutar Europske unije. Naglasio je da su zbog ruske agresije ugroženi temelji međunarodnog poretka te da je najveća odgovornost na Putinu.

“Prije godinu i pol dana rekao je da je najveća tragedija raspad Sovjetskog Saveza. Da je imao mogućnosti da se dogovori s Njemačkom, Francuskom, to bi podržao SAD, da na temelju Minsk 2 sporazuma Donbas dobije snažnu autonomiju. Imao je mogućnost da se razgovara o odgodi članstva Ukrajine u NATO-u”, govori Granić i dodaje da je njegova procjena bila kriva oko ukrajinskog vodstva, da će ono u roku nekoliko dana pasti.

Istaknuo je da se Hrvatska na vrijeme opredijelila i da je među prvim državama dala podršku Ukrajini. Spomenuo je da je Ukrajina bila među prvim zemljama koje su priznale neovisnost Hrvatske.



Govoreći o zarobljenom hrvatskom državljaninu koji se kao dobrovoljac borio za Ukrajince, rekao je da je premijer jasno rekao da ne preporučuje odlazak u dobrovoljačke postrojbe, ali da sada treba učiniti sve što je moguće na više strana da se on nekako izvuče jer se ipak radi o hrvatskom državljaninu.

Rekao je Granić također, osvrčući se na govor Vladimira Putina na Dan pobjede.

Neovisno o tome što će reći, ostaje nepobitna činjenica da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na drugu suverenu državu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI