Matić: ‘Lovci pazite, u svakom grmu mogla bi se skrivati naša predsjednica koja razmišlja o antifašističkoj prošlosti svojih nona i nonice’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bunjac: "Sramotno je što Sabor neće biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom"

Hrvatski sabor u srijedu plenarno zasjedanje započeo je raspravom o konačnom Prijedlogu zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, do kraja tjedna očekuje ih i rasprava o izvješćima o radu državnog odvjetništva za 2015. i 2016. i predstavljanje novog glavnog državnog odvjetnika na Odboru za pravosuđe, a na Odboru za gospodarstvo bi potpredsjednica Vlade Martina Dalić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabrisa Peruško trebali podnijeti izvješće o poslovanju te kompanije, piše direktno.hr.

Današnja sjednica Sabora održava se po starom Poslovniku. Dok će ostale dane biti održana po novom Poslovniku, koji predviđa stanke tek iza 13 sati.

Ivan Lovrinović iz Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku pitao je Željka Reinera zašto je tek danas stavio izvješće DORH-a iz 2015-e godine.

Branko Hrg je u ime kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a zatražio stanku zbog teme o premalim osnovnim plaćama. 

“Mi govorimo o iseljavanjima, o svakodnevnim problemima koji nas svakodnevno udaraju svakim danom. Neću danas toliko govoriti o najmanjim plaćama, ne znam koliko se sjećate da je HDS pokrenuo aktivnosti u traženju rješenja kako povećati plaću na 4000 kuna, ali danas želim više govoriti o problemima malih plaća i o degradaciji mladih visokoobrazovanih ljudi.”, rekao je Hrg i objasnio kako je mladim ljudima koji završe fakultet teško na tržištu rada zbog malih plaća koje dobivaju u javnom i privatnom sektoru.Predrag Matić Fred se prisjetio proboja logoraša Jasenovca

Saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić pozvao je lovce iz Novske da tijekom ovog tjedna u kojem se u Jasenovcu komemoriraju žrtve “obustave svoje aktivnosti” kako se ne bi dogodila tragedija jer, kaže, šušanj iz jarka ne mora značiti da je tamo srna ili vepar nego bi to mogla biti hrvatska predsjednica koja razmišlja o antifašističkoj prošlosti svojih nona i nonice.

“U ovome tjednu kada obilježavamo, kako je popularno reći, tjedan jasenovačkih i nejasenovačkih kolona, želio bih s vama podijelit jedan ružan san, jedan predosjećaj zbog kojeg sam se danas javio. Želio bih apelirati na lovce Novske i Jasenovca da ovog tjedna obustave sve svoje aktivnosti, da se ne bi dogodila neka možebitna tragedija. Ovoga tjedna svaki šušanj iz nekog kanala, šumarka ili jarka ne mora nužno značiti da se tu nalaze lija, srna ili vepar”, poručio je Matić. S obzirom na iskustvo od prethodnih godina, rekao je, to bi mogla biti “naša predsjednica koja onako zamišljeno ovaj tjedan razmišlja o antifašističkoj prošlosti svojeg nona i nonice dok ostalih naravno dana u tjednu razmišlja o starom hrvatskom pozdravu iz davne 1941. godine ili dok se bavi igranjem izvan svojih ustavnih ovlasti sastavljanja hrvatskih vlada”.

General Željko Glasnović je govorio o javnoj upravi. “Nema ocjena, ljudi primaju mito, imamo disfunkcionalan sustav, koji je bio preslik bivše države”, govorio je o javnoj upravi. Spomenuo je i primjer Mađarske te se zapitao da li je itko čestitao Orbanu na pobjedu i ogromnoj izlaztnosti.

“Nadam se da će ovaj tjedan doći prvi državni tužitelj koji nije bio član komunističke partije.”, rekao je i spomenuo je masovnu šumu u Bjelovaru za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Glasnović je rekao kako su Hrvatsku vodile tri Jože: “Jedan je Tito, drugi je sad u Munchenu, a treći je Boljkovac”.

Sonja Čikotić je iz Kluba zastupnika Mosta također zatražila stanku zbog javne uprave

“Od reforme puno očekuju svi, od građana do poduzetnika. Iz državnog proračuna za plaće državnih i javnih službenika izdvaja se 21 posto, ogroman birokratski aparat čini 17 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj. Evo nas pred svibnjem 2018. a još nemamo niti nacionalni plan reformi, a plan reformi iz 2017. bilježi slab napredak”, rekla je Čikotić u svom izlaganju na slobodnu temu, formi predviđenoj nedavnim izmjenama saborskog Poslovnika.

Osvrnula se i na medijske najave da će 30 kuna iznositi nagrada službenicima koji će dobro raditi svoj posao, 30 kuna kazna onima koji neće dobro raditi, a sve to će ocjenjivati građani.

“To sluti na neviđeni kaos ,koji će biti stvoren za svega 30 kuna. Veliki reformator, za sada samo u pokušaju, nabraja brojne projekte; e-pristojbe, Centar dijeljenih usluga, kvalitetu u javnoj upravi… Sve to ne bi bilo toliko tužno i tragično da poslije Mostovog mandata u ministarstvu uprave nije ostao Akcijski plan razvoja javne uprave iz 2017., vrijedan 880 milijuna kuna”, kazala je Čikotić.

Silvano Hrelja je u ime kluba zastupnika Glasa, HSU-a itd opet spominjao projekt ugradnje dizala u višekatne stambene zgrade. Kažimir Varda je iz Strane rada i reformista spominjao Imunološki zavod. 

“Za oni koji ne znaju, 9. svibnja antifašistička koalicija porazila je zločinački, nacistički režim. Prema Hitlerovoj etici upravo je ubojstvo dokazivalo nečiju sposobnost da bude pripadnik više rase ‘Arijevaca’, a rezultat takve sumanute politike bio je 70 milijuna mrtvih, stotine milijuna ranjenih, raseljenih, zatvorenih, mučenih i poniženih”, rekao je Bunjac na početku saborskog zasjedanja.

Bunjac je, naime, jutros s još nekolicinom saborskih kolega koristio izmijenjenu poslovničku mogućnost ‘slobodnog govora’, koji je od prošloga tjedna naslijedio ‘stanke’.

“Kroz sudjelovanje u antifašističkoj borbi Hrvatska je postala dio pobjedničke koalicije i stekla zaslužno mjesto u povijesti svijeta. I dok sve zemlje sudjeluju u proslavi 9. svibnja kao Dana pobjede, jedino Hrvatska to ne čini, iako bi mi po svome doprinosu antifašističkoj borbi trebali stajati u prvom redu jer smo jedina zemlja u Europi koja se praktički sama oslobodila okupacije”, rekao je Bunjac.

Sabor, rekao je taj zastupnik Živog zida, nastavlja sramotnu praksu podjele hrvatskoga naroda “koju je podržavao i SDP, koji je posve promašeno ukinuo pokroviteljstvo nad obilježavanjem stradanja nakon 2. svjetskog rata”.

“HDZ-ovci govore da kad je 1990. godine nastajala samostalna hrvatska država, da je antifašizam kao vrijednost ugrađen u Ustav, dok je NDH izričito odbačena. Međutim, u praksi HDZ nikad nije ispoštovao svoj temeljni zakon čime je doveo u pitanje sam ustavnopravni poredak RH i dozvolio da pitanje povijesti postane rak-rana političkog života”, rekao je Bunjac.

Tvrdi i kako je “pod patronatom HDZ-a antifašistička borba prešutno marginalizirana i demonizirana, rušili su se spomenici, omalovažavale žrtve, poticani znanstveni i medijski povijesni revizionizam”.

“Vrlo je bitno smoći hrabrosti i jasno reći da antifašizam i komunizam nisu jedno te isto. Komunizam je zlo, ali antifašističku borbu Crvene armije cijeli svijet doživljava kao pozitivnu i o tome nema dvojbe ni u SAD-u ni u Njemačkoj, ni u Italiji niti bilo gdje drugdje”, ustvrdio je.

Mišljenja je i kako u Hrvatskoj neće biti društvene katarze i kraja ideološkim sukobima sve dok se HDZ-ov premijer i predsjednica ne pojave na proslavi Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana pobjede 9. svibnja.

Nakon toga su zastupnici napravili stanku od 10 minuta kako bi mogli napraviti dopunu dnevnog reda. Dnevni red je nadopunjen prijedlogom točke imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika.

Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici održanoj u utorak. Jelenić  je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu 24. travnja istječe mandat.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prijedlog o imenovanju Jelenića obrazložio je potrebom za dolazak “nove energije koja će pridonijeti još boljem radu DORH-a”.

Prije saborske rasprave o Vladinu prijedlogu mišljenje o Jeleniću treba dati saborski Odbor za pravosuđe, koji je zakazan za četvrtak ujutro.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI