MATIĆ OBJAVIO ATLAS POBAČAJA: ‘Neka Vlada čim prije donese novi, sveobuhvatni Zakon o prekidu trudnoće’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Povodom današnjeg Međunarodnog dana sigurnog pobačaja predstavili smo ‘Abortion Atlas’ – prvu sveobuhvatnu interaktivnu mapu koja objedinjuje podatke o dostupnosti pobačaja u Europi”, napisao je europarlamentarac Fred Matić na Twitteru.

Atlas pobačaja je novi alat koji omogućuje da vidimo pregled država po pitanju dostupnosti pobačaja, a ono što je još važnije, da vidimo s kakvim se sve preprekama u pristupu pobačaju suočavaju žene diljem Europe.

Prema Atlasu, Hrvatska se nalazi u donjem dijelu ljestvice i spada u kategoriju zemalja “POOR” po pitanju osiguravanja legalnog i sigurnog pobačaja.

“Iako je pobačaj legalan, imamo problem s praktičnim preprekama u pristupu pobačaju”, dodaje Matić. U Europskoj uniji najbolje su ocijenjene Švedska i Nizozemska, a najgore Malta i Poljska.

Matić podsjeća na izuzetno opasan trend i podatak da od ukupno 322 ginekologa specijalista zaposlenih u bolnicama u Hrvatskoj , njih 186 ili 60 posto odbija raditi pobačaje. Matića zabrinjava i moguće padanje Hrvatske na ljestvici Atlasa pobačaja u narednim analizama jer, podsjeća, Hrvatska još nema moderan i suvremen Zakon o prekidu trudnoće.

“Ponavljam poziv hrvatskoj Vladi da čim prije donese novi, sveobuhvatni Zakon o prekidu trudnoće koji može spasiti zdravlje i živote žena diljem zemlje! Osiguravanje prava na zdravlje i pristup medicinskim uslugama mora biti prioritet”, poručuje Matić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI