MEDENI MJESEC VUČIĆA I AMERIKE JE GOTOV: Biden miče ‘srpskog zeta’ i postavlja novog izaslanika za Zapadni Balkan

Screenshot

Kako donosi podgorička Pobjeda i beogradski Danas, a vijest prenose i drugi mediji u regiji, administracija Joea Bidena promijenit će visokog izaslanika za Zapadni Balkan.

Tako bi umjesto dosadašnjeg Matthewa Palmera novi šef američke diplomacije za ovo područje trebao postati karijerni diplomat Gabriel Escobar koji je aktualni zamjenik ambasadora SAD-a u Beogradu.

Za Escobara kažu da je odličan poznavatelj ovdašnjih prilika, tako se napominje da je još 1998. godine – u vrijeme kad je Milorad Dodik preuzeo premijersku funkciju u Republici Srpskoj (uz ‘asistenciju’ međunarodne zajednice) – bio na čelu Ureda visokog predstavnika u Bana Luci, a potom i šefa Ureda Američkog veleposlanstva u Banja Luci.

Escobar je, osim na Balkanu, bio i u veleposlanstvu SAD-a u Iraku.

Analitičari iz Srbije nisu baš oduševljeni ovom promjenom. Tako beogradska Politika piše kako je “medeni mjesec američke administracije i Aleksandra Vučića, započet u vrijeme Trumpa, završen”.



Aluzija je to na dosadašnjeg izaslanika za Zapadni Balkan, Matthewa Palmera kojeg je za vrijeme Trumpovog mandata imenovao bivši američki državni tajnik Mike Pompeo.

Matthewa Palmera zvali su iz “srpskim zetom” (tako ga je nazvao i srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić) s obzirom na to da je braku s liječnicom iz Beograda i da tečno govori srpski jezik.

Špekulira se i oko prvih poteza Escobara, kažu da će za početak obići zemlje koje su već članice NATO-a, a u fokusu Escobarovih zaduženja naći i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI