MEDICINSKE SESTRE DOŠLE NA ISPOMOĆ U KBC SPLIT: Ravnatelj Meštrović: ‘Bolnica ima premali broj sestara u odnosu na broj ugovorenih postelja’

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

U splitski KBC u ponedjeljak ujutro stiglo je 10 medicinskih sestara, a još osam ih kao ispomoć u bolnicu stiže popodne, rekao je ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

Kako je rekao, tih deset medicinskih sestara je već uključeno u proces rada, a toj bolnici optimalno nedostaje njih nekoliko stotina.

“Bolnica nažalost ima premali broj sestara u odnosu na broj ugovorenih postelja i u usporedbi s drugim hrvatskim bolnicama”, rekao je.

Dodao je kako je to stanje zatečeno te ga nastoje popraviti, međutim, medicinskih sestara, sada nema.

Na upit imaju li dovoljan broj postelja za primiti sve covid pacijente odgovorio je da ih imaju dovoljno.



“Biti će sigurno 35 slobodnih postelja za primiti pacijente, ali mi možemo širiti dodatne kapacitete. Nije to toliki nedostatak”, rekao je Meštrović.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin je rekla da je na Zavodu i dalje veliki pritisak iako su otvorili još dodatnih termina za testiranje. Napomenula je da ljudi trebaju znati da se onda neće isti dan odraditi testovi već će se na nalaz čekati od 12 do 48 sati.

“Mi radimo s maksimalnim kapacitetima, nadljudskim naporima pokušavamo sve napraviti i odraditi. Naša mikrobiološka služba je dala sve od sebe, no molimo ljude za strpljenje i ostanak kod kuće kod bilo kakvih blažih simptoma”, istaknula je Karin.

Na novinarski upit hoće li im današnja najava ministra zdravstva kako će gužvama na PCR testiranju doskočiti tako što će se umjesto tog testa obavljati brzi antigenski test koji će vrijediti samo unutar Hrvatske, odgovorila je da će njima biti pojačan pritisak testiranja, no mogu “dignuti” druge resurse za samo testiranje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI