MEĐIMURSKI PODUZETNIK KOJI JE POKORIO SVIJET! Jedan od najuspješnijih Hrvata, njegova tvrtka proizvodi kacige

FOTO: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Šestan-Busch, komet i LPT prema ocjeni čakovečke Županijske komore HGK najuspješnije je međimursko malo, srednje i veliko poduzeće ocijenjeno je prije par godina.

Tvrtkama je pored uspješnog poslovanja zajedničko to što posluju u Prelogu, gradiću s manje od 8000 stanovnika koji postaje središte međimurskog gospodarstva zbog toga što se ondje konstantno bilježi rast zaposlenih, ali i prihoda.

Tvrtke sa sjedištem u Prelogu danas izvoze u preko 60 zemalja svijeta, a među najvećim izvoznicima zasigurno je i tvrtka Šestan-Busch iza koje stoji Alojz Šestan, prvi preloški gradonačelnik koji je grad vodio sredinom 90-ih godina.

U njegovom se poslovnom carstvu danas proizvode kacige, a sam Šestan trenutno obnaša funkciju generalnog direktora tvrtke u koju je ušao kao iskusni ekonomist s diplomom sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Prije ovog poslovnog pothvata Šestan je radio kao poslovođa u trgovinama Drava prelog, radio je i u Čakovec Magazinu te u Vami Varaždin te je bio direktor prodaje u Beton Prelogu.



U samostalni poduzetnički put Šestan je krenuo 1984. godine kada je pokrenuo vlastiti posao prerade plastičnih materijala, no od 1994. godine rukovodi Šestan-Buschem.

Zanimljivo je spomenuti i to da je Šestan sudac Speedway utrka, ali i jedan od osnivača Hrvatskog automobilskog i karting saveza i sportski direktor istoga. Predsjednik je Udruženja proizvođača posebne namjene pri HGK , istodobno je član Rotary kluba Prelog, te je potpredsjednik i aktivni igrač u Tenis klubu Prelog, a odnedavno je i nagrađen titulom visokog zapovjednika u hrvatskoj povijesnoj postrojbi Zrinska garda Čakovec.

U jednom od svojih rijetkih medijskih istupa, onome za Slobodnu Dalmaciju Šestan je otkrio kako svakodnevno igraju međunarodnu utakmicu s najjačim igračima u svijetu, a u dva desetljeća postojanja njegova je kompanija postala jedan od najjačih brendova hrvatske vojne industrije, razvili su više od 25 modela kaciga koje nose vojnici i policajci u čak 75 zemalja svijeta.

A sve je počelo u ratnim godinama, kada je Hrvatska vojska tražila partnera za remont tisuću metalnih kaciga. Šestan je tada vodio tvrtku Koplast i već bio partner MORH-a u proizvodnji plastičnih dijelova za minsko-eksplozivna sredstva, a onda je zakucao na vrata Buschku i krenuo u posao s kojim je danas dogurao do pogona na četiri lokacije, u četiri različite države, iako se u Prelogu i dalje radi osnovni dio kacige kao i svi njeni dijelovi.

U Njemačkoj se izrađuju hidraulične preše i kalupi za kacige, u Italiji je specijalizirani pogon za policijsku opremu, a jedan pogon otvoren je i u Americi. Danas proizvode tisuću kaciga na dan, a od razvoja ne odustaju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI