Među 11 osumnjičenih za kaznena djela – i policajci

ilustracija

Policijski službenici PNUSKOK-a u koordinaciji s USKOKOM završili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad desetoricom hrvatskih državljana i jednom državljankom koji su osumnjičeni za više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to: zlouporaba položaja i ovlasti, primanje mita, davanje mita i trgovanje utjecajem, priopćili su iz MUP-a.

Protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava, a desetero ih je predano pritvorskom nadzorniku. Među osumnjičenima su i policijski službenici koje je nadležni rukovoditelj udaljio iz službe do daljnjeg, stoji između ostalog u priopćenju MUP-a koje prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad desetoricom hrvatskih državljana (1967., 1969., 1967.*, 1967.**, 1971., 1955., 1954., 1990., 1984. i 1951.) te jednom hrvatskom državljankom (1987.) zbog osnova sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv službene dužnosti – „ Zlouporaba položaja i ovlasti“, „ Primanje mita“, „Davanje mita“ i „Trgovanje utjecajem“.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je prvoosumnjičeni (1967.), inače policijski službenik Policijske uprave osječko-baranjske, zlouporabio svoj službeni položaj na način da je desetoosumnjičenom (1951.), na njegovo traženje, ustupio podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegovog nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole. Utvrđena je i sumnja da je trgovao utjecajem jer je pokušao intervenirati kod carinskih službenika kako ne bi sankcionirali prekršaj koji je počinio drugoosumnjičeni (1969.)za kojeg je utvrđeno da je prilikom prelaska državne granice vozilom skriveno prevozio ribarsku opremu.

Prvoosumnjičenog (1967.) se također sumnjiči da je za vrijeme postupanja policijskih službenika, devetoosumnjičenog (1990.) i osmoosumnjičene (1987.) prema šestoosumnjičenom (1955.), od sedmoosumnjičenog (1954.), inače lovnika lovačkog društva, zatražio naknadnu izradu dokumentacije za lov, a na poticaj šestoosumnjičenog hrvatskog državljanina, koju mu je nakon izrade i predao. Šestoosumnjičeni je potom dokumentaciju predao osumnjičenim policijskim službenicima koji su postupali u njegovom slučaju, nakon čega je prvoosumnjičeni (1967.) iskoristio svoj autoritet u službi te zatražio od preostalih dvoje osumnjičenih policijskih službenika da u službenim evidencijama evidentiraju da je šestoosumnjičeni prilikom zatjecanja nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.Za drugoosumnjičenog (1969.) postoji sumnja da je, kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov, dao mito (određene količine razne robe) trećeosumnjičenom (1967.*), ribarskom inspektoru nadležnog ministarstva. Unatoč činjenici da je drugoosumnjičeni (1969.) počinio nezakonite aktivnosti u vezi nedozvoljenog gospodarskog ribolova, trećeosumnjičeni (1967.*) protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak, a što je bio dužan učiniti. Sumnjiči ga se i da je trgovao utjecajem jer je iskoristio okolnost svog radnog mjesta te na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru, iako je postojala sumnja da je ribar počinio prekršaj.

Provođenjem kriminalističkog istraživanja, policijski službenici došli su do saznanja da postoji osnova sumnje da je četvrtoosumnjičeni (1967.**) kao ravnatelj jednog parka prirode zlouporabio svoj položaj i na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog (1971.), na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa. Četvrtoosumnjičenog (1967.) se također sumnjiči da je iskoristio dobre poslovne odnose s desetoosumnjičenim (1984.), ravnateljem jednom nacionalnog parka u RH, te zatražio od njega zapošljavanje jednog člana obitelji mimo zakonskih propisa, a što je desetoosumnjičeni i učinio te na taj način zlouporabio svoj položaji ovlasti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu, a osumnjičene (osim deveto- i desetoosumnjičenog) je predala pritvorskom nadzorniku. Osumnjičene policijske službenike nadležni rukovoditelj udaljio je iz službe do daljnjega.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI