MEĐUNARODNI DUŽNOSNICI PORUČILI MOSTARU: ‘Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt i ostali međunarodni dužnosnici uputili su poziv čelnicima grada Mostara na preimenovanje nekoliko ulica, koje nose imena ustaša.

“Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja drže Mostar prikovanim za bolnu prošlost. Postoji pet takvih ulica. Činjenica da nazivi tih ulica stoje više od četvrt stoljeća, od okončanja prethodnog rata, i nakon skoro osamdeset godina od poraza nacizma i fašizma ne služi na čast ovom gradu”, poručili su, uz Schmidta, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, posebni izaslanik EU u BiH Johann Sattler, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field i voditeljica izaslanstva OESS-a u BiH Kathleen Kavalec.

“To bi služilo i kao primjer za ostatak zemlje i pomoglo izgradnji pozitivnog i inkluzivnog okruženja koje će ljude potaknuti na ostanak u vlastitim zajednicama i rad na promjenama. Međunarodna zajednica je spremna podržati vas u tom nastojanju”, dodaju te naglašavaju kako je ulice potrebno preimenovati tako da nadiđu nacionalne i ideološke podjele, a to bi trebalo predložiti Gradsko vijeće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI