MEDVED POZVAO SVE KOJI IMAJU SAZNANJA DA KAŽU GDJE SU NESTALI: Upozorio je da Srbija ne surađuje

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ponovno je u utorak, nakon tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane o problematici nestalih osoba u Domovinskom ratu, upozorio da u procesu pronalaženja nestalih Srbije ne daje informacije.

Dodao je kako je pozvao sve saborske zastupnike da budu konstruktivno usmjereni ako dođu do saznanja o sudbini nestalih da je dostave nadležnim tijelima.

“Apelirao sam da budemo odgovorni u tom pogledu kako obiteljima koji traže svoje najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol, jer nam cijelo vrijeme u fokusu moraju biti obitelji koji 30 godina traže svoje najmilije, i sve što činimo moramo činiti da ih poštujemo i imamo senzibilitet prema obiteljima kako ih ni i jednom trenutku svojim govorom ne bismo povrijedili”, napomenuo je ministar.


Vezano za pronađenu masovnu grobnicu kod Bobote, Medved je kazao da za sada sa sigurnošću može reći kako je ondje najmanje 11 posmrtnih ostataka, ali moguće je da će biti i više.

“Pričekat ćemo DNA analizu i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba i pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih”, kazao je. Nije mogao potvrditi jesu li u masovnoj grobnici isključivo civilne žrtve, nego je ponovio da se pričekaju rezultati DNA analize.Rekao je da trenutačno rade samo na području Bobote, ali su u Vukovarsko-srijemskoj županiji u pripremi još dvije lokacije, koje su u potpunosti pripravne za probna iskapanja, dodavši da je do sada u toj županiji u potrazi za nestalima obrađeno 99 lokacija.

“Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju”, kazao je Medved, zajamčivši tajnost osobama koje daju informacije o nestalima iz Domovinskog rata.F

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir naglasila je da dinamika pronalaska nestalih nije zadovoljavajuća s obzirom na to da je prošlo 30 godina. Kazala je da članovi obitelji umiru, a da nisu doznali istinu o najmilijima. Dodala je da su napori Ministarstva hrvatskih branitelja i svih službi koje se time bave zadovoljavajući.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI